Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, yaptığı açıklamada Başika ve Duberdan bölgelerinde kurulan askeri eğitim kamplarının, Irak Hükümeti’nin onayıyla açıldığını belirtti.
 
Açıklamada şöyle denildi:
 
“IŞİD’in Kürdistan Bölgesi ile Irak’a saldırıları sonrası, koalisyon ülkeleri ile diğer bazı ülkeler, Kürdistan Bölgesi ve Irak’a askeri yardım ve eğitim desteğinde bulunmuştur. Yine bu çerçevede, Irak Savunma Bakanı ve Hükümeti’nin bilgisi ve onayı dahilinde Musul yakınlarındaki Duberdan ve Başika bölgelerinde askeri kamplar açılmıştır.
 
Bu kamplar, Ninova Vilayeti’nden olan gönüllü güçlerin eğitimi amacıyla açılmış, Kürdistan Bölgesi Hükümeti de bu süreçte kolaylık sağlamıştır. Yine bu süreç çerçevesinde Türkiye askeri uzmanları, bu iki kampta gönüllü güçleri eğitmiştir. Irak Savunma Bakanı, eğitim kampları ile Türkiye güçlerini ziyaret etmiştir.
 
Bunun dışında bir program, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve Hükümeti’nin bilgisi dahilinde değildir.”

IRAK BAŞBAKANI İBADİ: TÜRK ASKERİ ORADA KENDİNİ PİKNİKTE SANMASIN

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Musul'da bulunan Türk askerleriyle ilgili açıklamada bulunarak, bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin varlığının, Irak'ın egemenlik haklarına aykırı olduğunu savundu.   İbadi yaptığı bir basın açıklamasında "Biz, Türkiye'den Irak'a asker göndermesini talep etmedik" diyerek, Bağdat ile Ankara arasında çatışma çıkabileceği uyarısında bulundu. "Türk askeri orada kendini piknikte sanmasın" ifadesini kullanan İbadi, "Türk askerinin bulunması gereksiz ve tehlike arz etmektedir. Biz, Türkiye'den asker talep etmedik ve Irak'ta herhangi bir yabancı asker bulunmuyor. Irak'ın egemenliği, kırmızı çizgimizdir. Türkiye, Irak'ın egemenliğine saygılı olmalıdır. Türkiye ile herhangi bir çatışmaya da girmek istemiyoruz" dedi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr