Irak’ta Başbakan Haydar İbadi’nin yolsuzluklara karşı bir dizi reform kararı alması ama çoğunu hayata geçirememesi üzerine radikal Şii lider Mukteda Sadr taraftarlarını sokağa döktü. Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda düzenlediği miting için toplanan 100 binden fazla kişiye seslenen Sadr, İbadi’ye reformları uygulamazsa iktidardan gideceği uyarısı yaptı.

‘Reform vakti’

Üniformalı, silahlı korumaları tarafından kuşatılmış halde kürsüye çıkan ve ABD karşıtı sloganlar atan Sadr, İbadi’yi, Iraklı Şiilerin dini lideri Büyük Ayetullah Ali Sistani’nin reformlara açıkladığı destekten güç almamakla ve halkı dinlememekle suçladı. Sadr “Başbakan, halkın ayaklanması karşısında kritik bir konuma gelmiştir. Artık göstermelik değil ciddi reformları hayata geçirmesinin vaktidir” dedi.

ABD işgaline karşı savaşmış Mehdi Ordusu isimli milisleriyle tanınan, onları son olarak Saraya es Selam adı altında biraraya getiren, İran’dan da destek alan genç din adamı, bugüne dek pek çok kez siyaseten çekilmeyi vaat etmesine rağmen, Saddam döneminde öldürülen meşhur bir büyük ayetullahın oğlu olmasının da etkisiyle Irak siyasetinin ağır topu olmayı sürdürüyor. Kendisine bağlı Ahrar bloğunun mecliste 34 milletvekili ve hükümette üç bakanlığı olmasına karşın, bunların da yolsuzlukla suçlanması sebebiyle Sadr “Hükümet üyelerinin hiçbiri beni temsil etmiyor” dedi.

Pek çok imtiyazı ve makamı kaldırmayı da öngören reformlara hükümetten ve kendi partisinden itirazlarla karşılaşan İbadi, bu ay da siyasi bağlantıları sebebiyle bakan yapılmışların yerine teknokrat atamaktan söz etti, ama bu sözünü de tutmadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr