Irak’ın Kerkük kentinde, IŞİD militanları ile güvenlik güçleri arasındaki sokak çatışmalar tekrar başladı. Daha önce yapılan açıklamada kentteki tüm IŞİD’lilerin öldürüldüğü duyurulmuştu.

Kerkük’ten sabah saatlerinde gelen ilk haberlerde saldırıların 24 saat sonra bastırıldığı bildirilmişti. Ancak daha sonra çatışmaların tekrar başladığı yönünde haberler geldi. Saldırılarda, altısı güvenlik görevlisi 23 kişi hayatını kaybetmişti.

Türkmeneli TV çalışanlarına silahlı saldırı: Haber müdürü yaşamını yitirdi

IRAK ORDUSU: KONTROL TAMAMEN ELE GEÇİRİLDİ

Irak ordusu, Kerkük kentinde kontrolün tamamen sağlandığını duyurdu.

Irak devlet televizyonuna konuşan güvenlik güçleri, IŞİD militanlarının Kerkük’teki saldırısını püskürttüklerini ve Musul operasyonu kapsamında şehrin tamamını kontrol altına aldıklarını duyurdu.

Şehirdeki sıkıyönetim de kısmen kaldırıldı.

NEDEN KERKÜK?

Kerkük’te Arap, Kürt ve Türkmenler ile az sayıda Süryani yaşıyor. 12 Haziran 2014’te Irak ordusunun Kerkük’ten çekilmesinin ardından peşmergeler IŞİD saldırısı altındaki Kerkük’te kontrolü sağladı. Kent, o tarihten bu yana 2.5 yıldır peşmerge kontrolünde. Musul’u kurtarma operasyonunda öncü güç olan peşmerge, operasyonun ilk gününde Hazır cephesinde 9 köyü, operasyonun 4. gününde ise Navaran cephesinde 9 köyü IŞİD’den kurtarmıştı. IŞİD’in Kerkük’e saldırarak hem peşmergenin ilerleyişini zayıflatmak hem de köylerden çekilerek Musul’a doğru sıkışan militanlarına moral vermek istediği düşünülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr