Irak’ta Musul’u IŞİD’den kurtarma operasyonunun eli kulağındayken, Musul yakınındaki Başika’da konuşlu Türk askerlerinin Irak topraklarından çıkarılması yönünde Irak meclisinde karar alındı. Meclis, TBMM’de Suriye ve Irak’ta sınır ötesi operasyonları 1 yıl daha uzatan tezkereyi kabul etmediğini de belirtti. Dün Irak Meclisi Başkanı Selim el Cuburi’nin yönettiği oturumda Türkiye’ye karşı yapılması gerekenlerle ilgili “yol haritası” niteliğinde 7 maddeli bir karar oybirliğiyle kabul edildi.

Erdoğan’a tepki

Kararda, Irak hükümetinden yapılması istenenler arasında, “Türkiye’nin elçisine rahatsızlığın iletilmesi, BM ve Arap Birliği’nin Irak’taki Türk askerlerinin varlığını kınamaya ve çekilmeye davet etmesi, Irak topraklarındaki Türk askerlerini işgal gücü olarak tanımlaması ve bunların çıkarılması için gerekli faaliyetlerde bulunulması, Türkiye ile tüm ilişkileri gözden geçirmesi” de var.

Irak meclisi ayrıca “Erdoğan’ın Irak’ın bağımsızlığı hakkındaki açıklamasını reddediyor, Irak’ın parçalanmasına yönelik bir açıklama olarak değerlendiriyoruz” da dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Dubai merkezli Rotana TV’ye “Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul’un kurtarılmasından sonra burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” demişti. Meclis kararının ardından Irak Başbakanı Haydar İbadi, “Türkiye ile askeri mücadeleye girmek istemiyoruz. Ancak Türk yetkililerinin davranışları kabul edilebilir değil” dedi. IŞİD sonrası Musul’da oluşacak boşluğun Türk güçleri tarafından suiistimal edilmemesi için tedbirler aldıklarını savundu.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Irak Meclisi, Başika'daki kampın kaldırılması yönünde adığı karara Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama geldi. Dışişleri Bakanlığı: "Irak Temsilciler Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:  

Irak Temsilciler Meclisi’nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz. 

Bu kararın, Türkiye’nin yıllardır her konuda yanında durduğu ve elindeki tüm imkanlarla destek olmaya çalıştığı Irak halkının büyük bölümünün görüşlerini yansıtmadığını düşünüyoruz.

Türkiye, ulusal güvenliğine bir tehdit olarak gördüğü DEAŞ’la en başından bu yana kararlı bir mücadele sergilemekte, bu süreçte DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nun kuruluşundan itibaren bir üyesi olarak Koalisyon'un çabalarını kuvvetli şekilde desteklemektedir. 

Türkiye, yıllardır Irak’tan kaynaklanan terör tehdidi nedeniyle binlerce vatandaşını kaybetmiş ve Irak’taki mezhepçi yaklaşımlar nedeniyle yaşanan istikrarsızlıkların doğrudan etkisinde kalmış olmasına rağmen, Irak’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, istikrarını ve güvenliğini gerektiğinde büyük siyasi ve ekonomik bedelleri üstlenmeyi göze alarak en kuvvetli şekilde savunmuştur. Bugüne kadar Irak’a Türkiye’den kaynaklanan hiç bir tehdit olmamıştır. 

Irak Temsilciler Meclisi'nin söz konusu kararında bahsekonu TBMM tezkeresi yeni bir tasarruf değildir. Irak'ın kuzeyinden neşet eden PKK terör örgütü tehdidine karşı ilk defa 2007'de kabul edilmiştir. DEAŞ terör örgütünün ortaya çıkmasıyla birlikte bu örgütü ve Suriye'yi de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. 

Yıllardır kabul edilmekte olan söz konusu tezkereye karşı ses çıkarmayan Irak Temsilciler Meclisi'nin, terörün Irak'ta ve Türkiye'de bu kadar can aldığı bir dönemde bunu yeni bir tasarrufmuş gibi gündeme getirmesini de manidar buluyoruz. 

Türkiye, ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütleriyle öz savunma hakkını kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği mücadelede olduğu gibi, ortak bir geleceği paylaştığı Irak’ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda sergilediği ilkeli tutumunda da kararlılığını koruyacaktır. 

ITM’nin söz konusu kararından ve Iraklı bazı yetkililerin son dönemdeki ülkemizi suçlayıcı açıklamalarından duyduğumuz rahatsızlık ve tepkimiz, Bakanlığımıza davet edilen Irak’ın Ankara Büyükelçisine de iletilecektir. 

Iraklı yetkilileri, DEAŞ’la mücadelenin böylesine kritik bir döneminde, DEAŞ sonrası döneme yönelik çıkar hesaplarını bir kenara bırakmaya ve Irak ile bölgemizin iyiliği için ülkemizin kendilerine uzattığı dostluk ve yardım elini tutmaya davet ediyoruz."

BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞIRILDI

 Irak'ın Ankara Büyükelçisi, gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı.

PARLAMENTO UYARMIŞTI

Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, Türkiye'yi "işgalci" olarak suçlayıp Askerlerin sınır dışına çekilmesi çağrısında bulunmuştu. Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının, Türk askerlerini vurmak için, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'den talimat beklediğini söylemişti.

IRAK BAŞBAKANI, "GERİ ÇEKİLİN" ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk askeri birliğiyle ilgili, "Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik ve Bu Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir" açıklamasını yapmıştı.



Irak Ankara Büyükelçisi: Ankara bizi ciddiye almalı

Irak'tan Türkiye açıklaması: Geri çekilin

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr