Edinilen bilgiye göre, Erzurum İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Pablo Picasso’ya ait tablonun Van’dan Erzurum’a getirilerek satılacağı bilgisini aldı. Bunun üzerine operasyon hazırlıklarını tamamlayan ekipler Erzurum’un Horasan ilçesinde A.D., İ.A. ve S.K. isimli şahıslara yönelik operasyon yaptı. Operasyonda İspanyol ressam Pablo Picasso’nun imzasını taşıyan 1939 yılında yapılan 1 adet tablo ve parşömen kağıdı üzerine sentezlenmiş Antik Mısır Hiyeroglif resimleri bulunan 3 adet farklı malzeme ele geçirildi.

IRAK DEVLET MÜZESİNDEN ÇALINDI
Irak Devlet Müzesinden çalındığı tahmin edilen tablonun ilk incelemede arkasında Pablo Picasso’ya ait olduğuna dair bilgi ve mühürler olduğu, ön yüzünde ise 1939 Picasso imzasının bulunduğu ve yaklaşık 5 milyon dolar karşılığında satılmaya çalışıldığı tespit edildi.
Öte yandan, ele geçirilen tablo ve diğer objeler, Müze Müdürlüğü yetkilileri ve Atatürk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığından da görüş alınarak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamında olup olmadığının tespiti yapılmak üzere muhafaza altına alındı. Olayla ilgili 3 şahıs gözaltına alınarak, adli makamlara sevk edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr