IPI’dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası hukuk kuralları ve anayasasında basın özgürlüğü ve ifade özgürlükleri ile maddelere uyacağı teminatı olmasına rağmen, AKP hükümetinin buna uygun tavırlar göstermediğine dikkat çekildi. Kararda, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün cezaevine konulması, yargılanmaları ve Zaman ve Cihan Haber Ajansı’na kayyum atanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “IPI üyeleri Türkiye’deki yetkilileri, ülkenin anayasasını korumak için ettikleri yemine uymaya ve Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet yöneticilerinin serbest bırakılmasını da kapsayan, insan haklarını yücelten kararlarına saygı duymaya çağırır. Bütün gazetecilere ve Cumhuriyet’in yöneticilerine karşı davaları acilen düşürmeye ve aynı zamanda gazetecilik faaliyetinde bulundukları için şu an hapiste olan bütün gazetecileri serbest bırakmaya çağırır” ifadelerine yer verildi.

Türkiye halkına da seslenilen açıklamada, “Ülkeyi basın ve ifade özgürlüğünü koruma hususundaki taahhütlerini yerine getirmekten alıkoyacak veya vatandaşlarının seçimlerde sağlıklı tercih oluşturmalarını mümkün kılan haber ve bilgiye erişme hakkını ve yöneticilerinin hesap verebilirliğini engelleyecek önerileri onaylamamaya kararlılıkla çağırır” ifadeleri dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr