AKP'nin gerici uygulamalarına “sırtını dönen” eğitim kurumları dağıtılıyor. Geçen eğitim yılı sonunda yürütülen kampanyaya katılan öğrencilerin bulunduğu okullarda, öğretmenlerin yarısından fazlası kurumlarından uzaklaştırıldı. Başarılı okulların tayin formu gönderilen öğretmenleri kendilerine okul bakmaya başlarken, yeni öğretim dönemi başlar başlamaz öğretmenlerinden ayrılacağını duyan öğrenci ve veliler protesto hazırlığında. Önceki gün listesi belirlenen öğretmenlerin tayin başvuru süresi bugün doluyor.

İstanbul Erkek, Galatasaray, Vefa gibi liselerle birlikte “Karanlığa sırtımızı dönelim” kampanyasına katılan İzmir'deki okullardan Bornova Anadolu Lisesi, proje okuluna dönüştürülmüştü. Yeni öğretim döneminin başlamasının 2. gününde okuldaki 104 öğremenden 58'ine “norm fazlası” olduğu bildirildi. Öğretmen açığı bulunan okulların listesi verilen öğretmenlerden bu okullardan birine tayin istemeleri tebliğ edildi. BAL ile birlikte İzmir'de proje okul kapsamına alınan İzmir Fen Lisesi'nde 30 öğretmenden 6'sı ihraç edilmişti. Şimdi de geriye kalan 24 öğretmenden 14'ü gönderiliyor. Cihat Kora Anadolu Lisesi'nde de gerçekleştirilen uygulamanın, ülke genelindeki tüm proje okullarda da gerçekleeştirileceği belirtildi. Bakanlığın Müsteşar Yusuf Tekin imzasıyla okullara gönderdiği genelgede, 8 yıldan fazla bu okullarda görevli öğretmenlerin norm fazlası olduğu, süresi 4 yılı geçenlerle ilgili “süreçin işlediği” kaydedildi.

KİŞİLİK KIRILMASI

BAL'daki görevinden uzaklaştırılan öğretmenlerden biri “Proje okulu uygulamasıyla öğretmenlerde müthiş bir kişilik kırılması yaşandı. Önce yöneticiler değişitirilmeye başlandı. Öğretmenlerden sendika değiştirmeleri istendi. Öğretmenlerin ders yapma huzuru kalmadı. Okulda kalmak için kişilik bölünmeleri yaşadılar. Şimdi de öğretim yılı başladıktan sonra başka okullara gönderiliyorlar. Öğrencilerimiz de çok üzgün. Bizlere sarılıp ağlıyorlar” dedi.

 

DENEY ÖĞRENCİLERİ

Kararın duyulmasının ardından öğrenciler imza toplamaya başlarken velilerden Tolga K. “Bizler BAL'ın kapısını penceresini beğenip çocuklarımızı bu okula yazdırmadık. Buradaki eğitim sistemine, dünya görüşüne, öğretmen kadrosuna bakarak çocuğumuzugönderdik. Proje okulu ilan edilince buraları bilim yuvası yapacaklar zannettik. Meğer bu başka bir projeymiş Deneylerini de çocuklarımız üzerinde yapıyorlarmış” dedi. BAL'daki öğrenci, veliler ve eski mezunlar, bugün öğle tatilinde okulda eylem yapacak.

 

SİYASİ PROJE

Uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Cevat Düzce, bakanlığın özellikle “göze batan” okulları proje okulu Düzce, “Özellikle karanlığa sırtını dönerek ve başarılarıyla göze batan okullar seçtiler.olarak seçtiğini, öğretmen ve idarecileri dağıtarak buraları “değiştirmeyi” amaçladığını söyledi. Proje okulunun ne okula, ne öğrenciye, ne öğretmene, ne de topluma bir yararı oldu. Yalnızca kendi projelerini devreye sokarak bu okullara el attılar. Anlaşılan neredeyse tüm devlet okullarını imam hatiplere dönüştürdükleri yetmedi. Burada kesinlikle siyasi bir yaklaşım var. Burayı da yönlendirebilmek, öğretmenler ve dolayısıyla öğrencileri değiştirmek için atılan bir adımdır. Durum zaten hukuki değil” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr