Yeni uygulama ile doktorlar, intihara teşebbüs eden hastalarını en az 6 ay araba kullanmaktan men edecek. Psikiyatristler araba kullanmalarını yasakladıkları hastalarını da polise bildirilmekle yükümlü kılındılar. Daha önce psikiyatristler iki yıl araba kullanmayı yasakladıkları hastalarını polise bildiriyorlardı. Yasak ile ilgili görüşlerine başvurulan doktorlar bunun doktorların sır saklama yükümlülüklerini daha da fazla zedelediği konusunda hemfikirler.

Åbo Üniversitesi Psikiyatri Profesörü Jyrki Korkeila bunun hastaların intihar etme eğilimlerini doktorlarından saklamasına neden olacağı endişesini dile getirerek ‘‘Bir çoğu ciddi yılda yaklaşık 10 bin intihar girişimini göz önüne alırsak doktorların bildirme zorunda olduğu vaka sayısı büyük rakamlara ulaşır’’ dedi.

Psikiyatrist Kristian Wahlbeck’te benzer tedbirlerle intiharların önlendiğine ilişkin bilimsel veri olmamasına karşın, hastaların tedavi olanaklarının iyileştirilmesinin intaharları azaltığına ilişkin bilimsel araştırmaların varlığına dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr