Gençler için Avrupa’yı ekonomik fiyatlarla trenle gezme imkânı sunan Inter Rail biletleri, bu yıl bilet ve süre seçeneklerini genişletti. Özellikle yaz tatillerinde Türkiye’den de çok sayıda gencin katıldığı Inter Rail turlarıyla ilgili güncel bilgileri, Gençtur Ulaşım Birimi Koordinatörü Derya Salgan’dan aldık.

Hangi dönemler Inter Rail için daha uygun?

Inter Rail senenin 12 ayı geçerli bir uygulama. Ancak genelde öğrenciler tercih ettiği için yaz aylarında yoğun olarak kullanılıyor. Son yıllarda yarı yıl tatilinde de kullananlar arttı. Aslında kış aylarında, olumsuz hava koşulları olmazsa şehirler daha sakin olduğu için daha keyifli olabilir.

Ne gibi indirim veya promosyon fırsatları var?

Yılbaşında yüzde 15’lik bir indirim kampanyası yapıldı. Ayrıca, sadece “Global Pass” biletlerde 1 şubat - 31 mart arasında bileti almak ve 16 mayısa kadar seyahatin baslamasi koşulu ile yüzde 15’lik indirim var. İlkbahar kampanyası da yakında duyurulacak.

Inter Rail biletleri, her yaştan insanın yararlanabileceği bir uygulama olsa da, genelde gençler tarafından tercih ediliyor. Nedir bu turda gençleri çeken?

Inter Rail’in 26 yaş altı gençler için fiyatlarının indirimli olması önemli bir etken ama özellikle Inter Rai’in verdiği özgürlük ve keşfetme duygusu gençleri cezbediyor. Ayrıca iş hayatına atıldıktan sonra uzun süreli tatil planları yapmak biraz daha zor tabii.

Inter Rail’e başvurmak isteyen öğrenciler hangi yükümlülükleri yerine getirmek zorunda?

Inter Rail bileti, mutlaka pasaport numarası ile alınmalı. Ayrıca seyahate çıkmadan önce herkes gibi vize alınması gerekiyor. Başka bir zorunluluğu yok.

2015’te hangi Inter Rail rotaları, şehirler ve ülkeler öne çıktı?

Genellikle İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan en çok gezilen ülkeler arasındaydı. Zaman zaman daha kuzeye İskandinav ülkelerine de gidenler oluyor. En çok kullanılan rota ise, Roma’dan başlıyor, Kuzey İtalya’yı gezdikten sonra Fransa Akdeniz sahillerinden İspanya’ya oradan Paris’e, Paris’ten Belçika, Hollanda, Almanya ve tekrar aşağıya doğru Viyana’dan dönerek, neredeyse bir yarım daire çiziliyor.

Geçen yıl Avrupa’daki mülteci akınının ülke sınırlarında yarattığı problemler, Inter Rail uygulamasında herhangi bir sorun yarattı mı?

2015 yazında hiçbir olumsuzluk yaşanmadı. Umarım bu yıl da yaşanmaz. Yurtdışında farklı bir deneyim yaşamak isteyen gençler için alternatiflerden biri de Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları. Çok farklı çalışma ve lokasyon alternatifleri olan kamplarla ilgili bilgileri Gençtur Gönüllü Çalışmalar koordinatörü Zafer Yılmaz verdi.

85 ülkede 3 bin kamp

Yurtdışında çalışma kamplarına katılmak isteyenler için ne gibi şartlarınız var?

Kamplar 14-18 ve 18 üstü olmak üzere farklı yaş gruplarına yönelik olarak düzenlenir. 18 yaş altına yalnızca belirli ülkelerde ve az sayıda kamp varken, 18 yaş üstü 85 ülkede 3 bin kamp seçeneğine sahibiz. Kamplarda kamu yararına projelerde gönüllü olarak günde 5-6 saat çalışılır. Bu çalışma karşılığında kamp süresince yemek ve konaklama ücretsizdir. Yapılan işler herkesin yapabileceği türden, ustalık gerektirmeyen hafif işlerdir. Başvuru için bir fotoğraf ile Gençtur’a gelmek ya da WEB sitemizden başvuru belgesini doldurmak yeterli.

Genelde hangi gönüllü hizmetleri tercih ediliyor?

Bedensel çalışmaları içeren kamplar.

Hangi ülkelerdeki kamplar daha çok tercih ediliyor?

En çok Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’daki kamplara gönüllü yolluyoruz.

2016 INTER RAIL BİLET FİYATLARI

15 gün içinde 5 gün 200 Avro

1 Ay içinde içinde 7 gün 246 Avro

1 Ay içinde1 0 gün 292 Avro

1 Ay içinde 15 gün 361 Avro

15 gün sürekli 338 Avro

22 gün sürekli 374 Avro

1 Ay sürekli 479 Avro


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr