Bilişim uzmanı CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, yaşanan terör saldırılarının ardından internetin çok ciddi bir şekilde yavaşladığına dikkat çekti.

Yurttaşların basına gelen gelen yayın yasakları nedeniyle haber alabilmek için sosyal medyayı kullandığına işaret eden Aksünger, “İnsanlar ana akım medyada görmediklerini sosyal medya aracılığıyla görme imkânına sahip oluyorlar” diye konuştu. Sosyal medya sitelerine erişimin yavaşlatılmasının teknik olarak mümkün olduğunu dile getiren Aksünger, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Gezi eylemlerinden sonra sosyal medyaya erişimi engellemek için bazı teçhizatlar aldığını ifade etti. Aksünger, “Bu cihazlar hem filtreleme hem de yavaşlama imkânı sağlıyor. Bu cihazlar aracılığıyla internette cadı avı yapılıyor” dedi. Herhangi bir sosyal medya sitesine yönelik yurt içindeki hatlardaki bant genişliğinin azaltılmasının yavaşlamaya neden olduğunu kaydeden Aksünger, bunu şu örnekle anlattı:

“Örneğin bir suyu ileten büyük bir boru düşünün. Bu borunun bir yerine yarısı kadar olan başka bir boru takıyorsunuz. Su normal bir şekilde borudan geçerken, yarısı küçüklüğündeki boruya geldiğinde daha az iletilmeye başlanır. Normal borudan geçen suyla bir havuz dolarken, artık küçük borudan geçen suyla daha uzun zamanda dolmaya başlıyor. ”

Terör örgütlerinin haberleşmesinin engellenmesi için internetin yavaşlatılmasının çözüm olmadığına işaret eden Aksünger, erişim yavaşlamasına neden olan teknik uygulamaların hukuka dayandırılacak bir mantığı olmadığını söyledi. Aksünger, “Böyle bir kanun yok, mevzuat yok. Akıllı toplumlar böyle bir kanun da yapmaz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr