İnşaattaki plansız ve kontrolsüz büyüme kriz yaratıyor. Ardı ardına düzenlenen kampanyalara rağmen 1 milyon civarındaki konut stokunu eritmiyor. Her geçen gün yeni projeler ise devreye giriyor. Arazi ve inşaat maliyetlerinin artması, kur baskısı da sektörü zorluyor. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu’na göre inşaatta belli bir kapasiteye ulaşıldı. Sektörde şu anda büyük kriz beklenmiyor ama tedbir alınmazsa yakın gelecekte sıkıntı büyür ve iflaslar da artar.

Türkiye’de şu anda 300 bin civarında müteahhit bulunduğunu ve bunların sadece 1000 tanesinin, ayakta kalabilecek plan ve vizyonlarının olduğunu vurgulayan Tellioğlu, “299 bininin işi zor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sektörde daralma oldu. 16 Nisan’daki referandum öncesi bir bekleme ve endişe durumu var. Ama sektörde asıl sorun yaratan konu istikrar değil. İnşaat gerektiğinden fazla büyüdü. Sanayi ya da başka alanlar yerine inşaata yöneldik. Çok inşaat şirketi çok rekabet oldu” dedi.

Yönünü değiştirsin

Tellioğlu, sektörün içinde bulunduğu sorunları aşması için yönünü değiştirmesi gerektiğini de anlatarak, “Belki üretim yapacaksa daha fazla yabancıya dönük olmalı. Sorunun çıkışı için hükümetin mutlaka harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr