Birleşik Krallık’ın 76’ncı başbakanı olarak görevi David Cameron’dan bugün devralan 59 yaşındaki May, Kraliçe’nin resmi konutu Buckingham Sarayı’nı ziyaretinde yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Kraliçe’yle yaklaşık 30 dakika görüşen Theresa May’e, eşi Philip May de eşlik etti.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Theresa May, başbakanlık görevini üstlenmesinin ardından eşi Philip May ile birlikte Başbakanlık resmi konutu ve çalışma ofisi "10 Numara"nın önünde ilk açıklamasını yaptı.

Kraliçe'nin kendisinden yeni bir hükümet kurmasını istediğini ve bunu kabul ettiğini söyleyen May, "David Cameron döneminde, harika ve modern bir başbakanın adımlarını takip ettim. David'in liderliği sırasında hükümet ekonominin istikrarını sağladı, bütçe açığını azalttı ve insanları iş sahibi yaptı. David'in gerçek mirası ekonomi değil, sosyal adalet. David Cameron tek ulus hükümetine başkanlık etti." diye belirtti.

Ülkenin son 30 yılında, 3’üncü ‘seçimle göreve gelmeyen’ başbakanı da olan May’in yeni kabineyi oluştururken kadınlara ağırlık vermesi bekleniyor.

2’nci kadın başbakan da muhafazakar

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in tahta çıktığı 1952 yılından bu yana görev yapan 13’üncü başbakan olan Muhafazakar Parti’li Theresa May, Margaret Thatcher’dan sonra ülkenin 2’nci kadın Başbakanı oldu.

İngiliz basını, 2010’dan bu yana İçişleri Bakanı olan May’in, özellikle göç konusundaki görüşleri nedeniyle sıkı bir muhafazakar olduğunu söylüyor. Theresa May, içişleri bakanlığının ilk yılında İngiltere’ye gelen yıllık  göçmen sayısını 100.000’in altına düşürmeyi vaat etmişti.

May’in çok disiplinli ve birlikte çalışılması zor biri olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr