İngiltere polisi, şüphelilerin serbest bırakılmasının oluşturacağı risk durumunu analiz eden bir "robot hakim" ile, yapay zeka kullanmayı hedefliyor.

Durham polisi, şüphelilerin serbest bırakılması halinde yeniden suç işleme riskini düşük, orta veya yüksek olarak sınıflandıracak ive Hart olarak bilinen bir program kullanmaya hazırlanıyor.

Program yaz aylarında başlatılacak ve şüphelinin cinsiyeti, posta kodu ve rahatsız edici geçmişi dikkate alınarak çalışılacak.

Sistem, Cambridge Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri üzerine çalışan bir ekip tarafından ilk olarak 2013'te teste tabi tutuldu. O dönemden beri algoritma polise, iki yıldan uzun süre izleyerek suçluların risk durumlarını sınıflandırmada yardımcı oldu.

Proje, karar vermede kullanılabilecek kadar başarılı sayıldı.

Cezai adalet müdürü Sheena Urwin, "Nihai karar verici değil, memurlar için bir destek ve sınırlamaları yalnızca Durham'la sınırlı, daha geniş bir veri havuzu değil" dedi.

Programın bazı vaka incelemelerinde şüphelilerin 'düşük riskli' olduğu yönündeki tahminlerinin yüzde 98'inin doğru olduğunun ortaya çıkmasıyla, "geçerliliği" sağladığına inanılıyor. "Yüksek riskli" şüphelilerin tahminleri ise yüzde 88 doğruluk oranına sahip.

Bununla birlikte, bazı hukuk uzmanları, uygulamanın "tehlikeli" etkilere sahip olabileceğine inanıyorlar.

Konu hakkında değerlendirme yapan Hukuk Cemiyeti Ceza Hukuk Komisyonu üyesi Richard Atkinson; "Bu çok tehlikeli bir adım. Yasalar gereğince bu kararlar, insanlar tarafından karmaşık koşulları da hesaba katarak yapılmalıdır, ancak gerçekte ilgililer  sorumluluğu algoritmaya devredecektir" dedi. (Kaynak SoLhaber)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr