AB Bakanı Çelik ile İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ortak basın toplantısı düzenledi. Johnson, Gündeydoğu Anadolu'da bazı aşiretlerin İngilizler tarafından borçlarının ödendiği ve Türkiye'de yeni bir darbe girişimi olacağı iddialarının asılsız olduğunu dile getirdi.

Çelik'in ve Johnson'ın konuşmasından satır başları şöyle:

ÖMER ÇELİK: BİZİM İÇİN BURADA OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR

"Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimine en büyük destek sayın Bakan'dan geldi. Türkiye'nin bu mücadelesini desteklediğini ve yapılması gereken işin ilk olarak Türkiye'yi ziyaret etmek olduğunu söyledi."

"Kendisine espri olarak söylemiştim, 'ikimiz de Osmanlı'yız, kendi dostlarınızın arkadaşlarınızın olduğu ülkeye ziyaret yapmanız çok önemlidir' diye. Verdiği sözü tuttu. Bizim için burada olması çok önemlidir. Nitekim her zaman için Birleşik Krallık AB'ye üyeliğimize de destek vermiştir."

"AB konusunda gerek ikili ticaret anlaşmaları, gerek Avrupa'nın geleceği konusunda Birleşik Krallık'la yakın ilişkiler sürdürmeye devam edeceğiz. Brexit içerisinde Türkiye karşıtı olarak söylemler oldu. Bunu kötü parantez olarak kapatıp gelecekle ilgili çalışmamız lazım. Avrupa'da yükselen ırkçı ve anti-semitizme karşı yapacak çok iş var. Avrupa'nın geleceğinin şekillenmesinde yardımlaşmalarımız devam edecek."

BORIS JOHNSON: TÜRK MARKA BULAŞIK MAKİNASI KULLANIYORUM

"Umarı Suriye'de istikrar yakın zamanda gelir. Türkiye bu süreçte hayati bir rol oynamaya devam edecek. Sayın Ömer, sizin bu  süreçte İngiltere ile Türkiye arasındaki vizyonunuz çok önemli. İki Osmanlı'dan gelen insan olarak birbirimize bakara gelecek için paylaşacak çok şeyimiz var. Yoğun bir ilişkiden bahsediyoruz. Türkiye her yıl 2 milyon İngiliz turisti ağırlıyor. Umarım İngilizler burada iyi davranıyorlardır. Bizler de çok şanslıyız. Birleşik Krallık'ta Türk ürünlerini alma şansına sahibiz. Ben Türk marka bir bulaşık makinası kullanıyorum. Gerçekten çok iyi çalışıyor."

JOHNSON: TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

"Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve Avrupa Birliği açısından ileriye gittiğini görüyoruz. Biz Avrupa Birliği'nden çıkmış olsak da Avrupa'dan çıkmış değiliz. Bunu sizden duymak beni memnun etti. Biz Türkiye'ye destek olmaya devam edeceğiz. Bizim ortaklığımız hem AB'nin hem de iki ülke için çok hayati. Osmanlı tarihinden bu yana gelen işbirliğimizi devam ettireceğimizi inanıyorum. Yeni darbe girişimi iddiaları saçma ve asılsız. Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz"

ÖMER ÇELİK: TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ İŞİNİN BAŞINDADIR

"FETÖ'ye olduğu gibi diğer örgütlerle mücadelemiz sürecektir. Bunlar canice işlere imza attılar. Bunların ellerine imkan geçerse, başka canice işlere girişecekleri de söz konusudur. Buna karşın uyanık olmak gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti işinin başındadır. Bu tip söylentilerle yaşanacak bir durum da yoktur. Devlet hükümet işinin başındadır. Terörle mücadele konusunda çalışmalar sürecek."

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’u kabul etti.

Çankaya Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık 45 dakika sürdü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr