Birleşik Krallık'ta dün gerçekleştirilen ve AB'den ayrılma kararı çıkan referandum, ülkenin birlikten hemen ayrılacağı anlamına gelmiyor. İngiltere, bir süre daha AB üyesi olmaya devam edecek olsa da birlikten ayrılma süreci vakit kaybetmeden başlatılacak.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Birleşik Krallık'ın AB'den tamamen ayrılabilmesi için yaklaşık iki sene sürecek bir müzakere sürecinin başlaması gerekiyor. Başta serbest ticaret anlaşması ve güvenlik olmak üzere pek çok konuya odaklanacak olan müzakereler sırasında İngiltere AB'de kalmaya ve AB yasalarını uygulamaya devam edecek.

Seçim kampanyası sırasında seçmenine AB'den ayrılmayı oylamak üzere referandum yapma sözü veren Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, her ne kadar referandumdan ayrılma kararı çıkması halinde başbakanlıktan ayrılmayacağını söylemiş olsa da Cameron'ın başbakanlık ve Muhafazakar Parti liderliği kariyerinin bittiğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. David Cameron, bu sabah yaptığı açıklamada Birleşik Krallık Başbakanlığı görevini bırakacağını açıkladı.

Başbakan Cameron'ın referandum kararının kesinleşmesinin hemen ardından Lizbon Anlaşması'nın üye ülkelerin AB'den ayrılmasını düzenleyen 50. maddesini işleme koyması bekleniyordu. Maliye Bakanı George Osborne, söz konusu sürecin referandum tarihinden iki hafta sonra başlayabileceğini ifade etmişti. Fakat David Cameron, bugün yaptığı açıklamada Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyma görevini halefine bırakacağını söyledi.

Yaklaşık iki yıl sürecek olan ayrılık müzakereleri sonucunda herhangi bir anlaşmaya varılamaması halinde İngiltere, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kurallarına bağlı kalmaya devam edecek.Fakat İngiltere'nin DTÖ'ye üyeliği AB üyeliği sırasında gerçekleştiğinden anlaşma koşullarının aynen uygulanıp uygulanmayacağı ve İngiltere'nin dünya ile olan ticaretinin bu durumdan nasıl etkileneceği belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr