Türkiye, PYD’nin terör örgütü olarak kabul edilmesi için diplomatik alanda ilk girişimlerini önceki gün başlattı. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin yanı sıra AB Daimi Temsilcisi ve Hollanda Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede “PYD’nin Ankara’da gerçekleştirdiği terör eylemini kınamanızı bekliyoruz” dedi. Büyükelçilerin ise görüşme sırasında terör eylemine yönelik ülkeleri tarafından yapılan kınamayı aktardıkları, ancak PYD’ye yönelik paylaşımlar konusunda tatmin olmadıkları öğrenildi. Bir diplomat, Sinirlioğlu görüşmesi için “İki örgüt arasında ideolojik bağlantı olduğu kesin ama PYD’nin PKK ile operasyonel bağını kanıtlayacak veri sunulmadı” dedi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Sinirlioğlu önceki gün gerçekleşen görüşmede saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen Salih Neccar’ın, Amude doğumlu olduğunu ve Temmuz 2015’te Türkiye’ye girdiğini söyledi. Neccar’ın saldırı öncesinde PKK’lilerle irtibatta olduğunun tespit edildiğini bu çerçevede İstanbul-Ankara- Tekirdağ gibi illerde halen gözaltıların sürdüğünü belirten Sinirlioğlu, Ankara saldırısında kullanılan patlayıcının da PKK-PYD bağlantısını gözler önüne serdiğini belirtti ve PKK’nin Doğu ve Güneydoğu’da askeri araçlara yaptığı saldırılardan örnekler verdi. Ancak bombanın iki örgütün elemanları tarafından nasıl ortaklaşa hazırlandığı konusunda detay paylaşmadı. Sinirlioğlu ayrıca bombanın hazırlanması sırasında PKK’liler ile Neccar’ın temasta olduğunu ifade etti ve soruşturmanın devam etmesi nedeniyle paylaştığı bazı bilgilerin saklanmasının önemine işaret etti.

Belge muamması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, büyükelçilerle PKK-PYD bağlantısına dair belgelerin de paylaşılmasını istemişti. Ancak Cumhuriyet’in ulaştığı 3 farklı kaynak da Sinirlioğlu’nun kendilerine belge sunup sunmadığı sorusuna “Sunduğunu doğrulayamam” karşılığını verdi. Dışişleri ise belge paylaşıldığı yönünde bir bilgi vermedi. Bir yetkili, “Sinirlioğlu’nun spesifik, bilmediğiniz bir kanıt sunduğunu söyleyemem. Daha çok hükümet yanlısı gazetelerde yer alan bilgileri paylaştı” derken, çalıntı olan araçla gerçekleştirilen bombalı saldırıya yönelik kendilerine tatmin edici bir açıklama yapmadığını belirtti. Bir başka diplomat ise, “Soruşturmanın sonucunu beklemeden karar vermemiz mümkün değil” görüşünü paylaştı. Bir diğer diplomat da, “Açıklamalar ve basında yer alanlarla bazı veriler örtüşmüyor” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr