Hükümete yakınlığı ile bilinen Önder İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) imam hatiplerde okuyan öğrencilerin velileri arasında okullara ilişkin anket çalışması yaptı. Velilerin yüzde 60’ından fazlası imam hatiplerin müfredatının bilim üretmeye yönelik olmadığını, ispat odaklı analitik eğitim verilmediğini savundu. İmam hatiplerde verilen din eğitimini ise velilerin yüzden 60’tan fazlası “başarılı” olarak değerlendi.

Veliler, çoğunlukla okul yönetimi ile rahatlıkla iletişim kurabildiklerini belirtirken, rehberlik hizmetleri konularında okul yönetimlerini yetersiz buldu.

Dini şuur doruklarda

Velilerin yüzde 27’si okul kütüphanelerinin yüzde 50’si ise bilgisayar laboratuvarlarının yetersizliği, yine yüzde 50’si okul laboratuvarlarındaki ekipmanların işlevsizliği konusunda imam hatipleri eleştirdi. Velilerin yüzde 60’ından fazlası ise imam hatiplerde yeteri kadar dini şuur ve ahlaki olgunluk kazandırıldığını söyledi. İmam hatiplerdeki din eğitimi velilerden yüksek not alırken, velilerin bilimsel eğitim ile ilgili sorulara yanıtları ciddi eleştirilerinin olduğunu gösterdi.

Velilerin yüzde 75’i çocuklarının okula ek kursa gitme ihtiyacı olduğunu söyledi. Velilerin yüzde 60’a yakını imam hatiplerde bilimsel olimpiyatlara hazırlığın yetersiz olduğunu savunurken, yüzde 52’si de bilimsel projelere olimpiyatlar kadar bile değer verilmediğini aktardı.

Bilimsel eğitim yok

Velilerin yüzde 50’si, okul müfredatının bilim üretme açısından zayıf olduğunu belirtirken, yüzde 28’i orta, yüzde 22’si ise iyi olarak değerlendirdi. Anket sonuçlarında velilerin çoğunluğu, okul müfredatının öğrenciyi bilim üretmeye yönlendirmediği konusunda eleştirdi. İmam hatiplerde “ispat odaklı analitik eğitim verilmesi” konusunda velilerin sadece 21’i “iyi” değerlendirmesinde bulunurken, yüzde 44’ü ise imam hatipleri bu konuda başarısız buldu. İmam hatiplerin yurt yönetimlerini çok iyi bulan velilerin oranı yüzde 11’de kalırken, çok zayıf değerlendirenler ise yüzde 15’ü buldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr