Almanya’da yetişen Türk futbolcuları arasında en başarılılardan olan ve geçen ay Manchester City’e imza atan İlkay Gündoğan Hurriyet'ten Ali Varlı'ya özel açıklamalar yaptı.

İşte o röportaj:

İlkay Gündoğan Almanya’da yetişen Türk futbolcuları arasında en başarılılardan. Geçen ay Manchester City’e imza attı. Dortmund’a da bu imzayla yaklaşık 30 milyon Euro para kazandırdı. Pep Guardiola ısrarla onu istedi. Barcelona’yı çalıştığı yıllarda İlkay ile ilgilenen İspanyol teknik adam, Bayern Münih’teyken de yıldız futbolcuyu çok istedi. Ancak olmadı. Manchester City’e imza atar atmaz yine İlkay’ın peşine düştü. Bu kez ama araya kimseyi sokmadan, kendi görüştü. İlkay’ı ikna etti.

İlkay ile doğduğu kent Gelsenkirchen’de buluştuğumuzda transferinin ayrıntılarını anlattı. Guardiola ile aralarında geçen ilginç diyalogları da aktardı. Sadece onları değil tabi.. Başka konuları da konuştuk...

KOLTUK DEĞNEKLERİYLE GELDİ

Dizindeki sakatlık nedeniyle Barcelona’da ameliyat olan İlkay, sahalara dört ay içinde dönebilecek. Buluştuğumuz kafeteryaya koltuk değnekleri yardımıyla yürüyerek geldi. Merdivenleri zorlanarak çıkıp indi. Dünya şampiyonasından sonra Avrupa Şampiyonası’na da sakatlandığı için gidemeyen İlkay’ın moralinin bozuk olup olmadığını çok merak ediyordum. Ancak sohbetimizde bunun izine bile rastlamadım. Sık sık espri yaptı. Güldü... “Sakatlık nedeniyle turnuvaya gidememek canımı sıktı. Çok üzüldüm. Ama önümüzdeki hedeflere konsantre olmaya karar verdim. Ben geleceğe bakan biriyim. Tüm enerjimi sağlığıma kavuşmak için harcıyorum. Kafamda tek bir şey var; İngiltere maceramda neler yaparım” dedi.

"GUARDIOLA OYUN STİLİMİ ÇOK BEĞENİYOR"

İlkay’a, Manchester City transferini sordum... Şunları anlattı:

“7.5 yıllık Bundesliga maceram var. Çok severek oynadım. Yeni bir arayış ve yeni bir tecrübe edinmek istiyordum. Manchester City ve Guardiola’nın teklifi tam zamanında geldi. Hocayı Barcelona zamanından beri takip ediyorum. Onun futbol anlayışına hayranım. Guardiola ile yüz yüze yaklaşık iki saat görüştük. Beni gerçekten isteyip istemediğinden emin olmak istedim. İki üç kez ‘Beni gerçekten istiyor musun?’ diye sordum. O da ‘Seni istemesem niye seninle bulaşayım. Burada olmam seni ne kadar çok istediğimi göstermiyor mu’ dedi. Ben de ‘Emin olmak istiyorum’ dedim. Görüşmede nasıl oynatmak istediğini, hangi pozisyonda oynayacağımı da anlattı. Oyun sitilimi çok sevdiğini söyledi. İlk transferi olarak beni Manchester’e alması da bana verdiği önemi gösteriyor. Guardiola Barcelona’da çalıştığı yıllarında da beni istiyordu. Geçen yıl Bayern Münih’e istedi. Manchester City’ye nasipmiş.”

ARDA VE KOMPANY SÜRPRİZ YAPTI

Ameliyatı ile ilgili İlkay şunları anlattı: “Barcelona’da ameliyat oldum. Birkaç gün içinde altı doktorla görüştük. Guardiola’nın önerisiyle onun 16 yaşından beri tanıdığı bir doktorla da görüştük. O doktora güvendim ve gidip ameliyat oldum. Dört hafta da rehabilitasyon dönemi geçirdim. Şimdi sık sık Barcelona’ya gidip tedavi olacağım. Eylül-Ekim gibi oynamaya başlarım inşallah.”

Arda Turan ve Manchester City’den Vincent Kompany’nin ameliyattan birkaç gün sonra hastane odasında içeri girmeleri ona büyük moral olmuş. Karşısında ikiliyi görünce çok şaşırmış. O anı şöyle anlatı “Açıkçası çok büyük sürprizdi. Özellikle Arda Abinin ziyareti beni çok mutlu etti. Yoğun olduğu bir dönemde bana zaman ayırması hastanede ziyaret etmesi çok anlamlıydı.”

"BİZİM TAKIM FAVORİ"

İlkay ile Avrupa Şampiyonası üzerine de sohbet ettik. Almanya’yı favori görüyor. “‘Bizim takım favori. Almanya finali görür. O kalitesi var. Dünya şampiyonu olmuş bir takım. İlk 11’de Bayern Münih’ten çok oyuncu var. Defansı iyi. Birbirini tanıyorlar. Yedek kulübesinde oturan oyuncular çok tecrübeli isimler. Genç yetenekleri de kaynaştırırlarsa başarılı olacaklar. (Gülerek ekliyor) Gerçi ben de olsaydım daha iyi olacaktı. Gerçi dünya şampiyonasında Marco Reus ile ikimiz yoktuk yine şampiyon oldular. Turnuvalarda ilk maç ve şans çok önemli. Almanya ilk maçını kazandı. Fransa da favori ancak defansı biraz zayıf. Belçika genç takım. Türkiye sürpriz yapabilir.”

"TÜRKİYE SÜRPRİZ YAPAR"

Türkiye sürpriz derken neyi kastettiğini sorduğumda “Türkiye şampiyonada her an sürpriz yapmaya açık bir takım. Futbolcular kalbiyle oynuyorlar. Kıran kırana mücadele ediyorlar. Her şeyini ortaya koyuyorlar. Sahaya çıkınca 90 dakikada saldırıyorlar. Savaşıyorlar... Bu yüzden Türkiye’nin maçlarında her şey mümkün. Türk takımın ne yapacağını kestirmek zor. Başarılı olmasını istiyorum. Türkiye havaya girdimi kimse tutamaz. İlk maçı kaybetmeleri o kadar önemli değil.”

İlkay, Türk milli takımında Almanya’dan futbolcuların bulunmasıyla ilgili ise “7-8 futbolcunun bulunması beni şaşırtmadı. Daha fazla da olabilirdi. Almanya’da yetişen ve burada oynayan çok başarılı futbolcular var. Türk milli takımında. Ama Türkiye’de de çok yetenekli futbolcu yetişiyor” dedi.

"FİNAL OYNARIZ"

Başta Almanya olmak üzere Avrupa’da çok sayıda Türk kökenli yıldız futbolcular yetişiyor. İlkay Gündoğan, Mesut Özil, Nuri Şahin, Hakan Çalhanoğlu, Altıntop kardeşler, Ömer Toprak, Emre Mor, Mevlüt Erdinç, Ceyhun Gülselam, Cenk Tosun, Hakan Balta ve daha niceleri... Avrupa’lı Türklerden bir takım oluşturulsa EURO 2016’da nasıl bir sonuç alır soruma İlkay önce şaşırdı. Ardında tebessüm ederek “Bizlerden bir takım kurulsa EURO 2016’da çok başarılı oluruz. Ama takıma nasıl bir isim bulurduk bilmiyorum (Gülüyor). Türkiye diyemezdik. Almanya diyemezdik. İsim sorunu olurdu. Şampiyonada ama kesin final oynardık. Çok yetenekli bir futbolcu grubu var. Almanya’yı da herkesi de yenerdik.”

İKİ ÜLKE TEK VATAN

Almanya mı yoksa Türkiye mi senin için vatan soruma “İki ülke arasında ayırım yapmak istemem. Benim için iki ülke de bir. İkisi de benim kafamda ve kalbimde bütünleşmiş. Almanya’da doğan Türkler olarak bizim için ikisini de vatan olarak görüyorum. İçimizde ikisinin sevgisi de var. İkisini bir vatan olarak görüyorum. Hem Almanca hem Türkçe konuşabiliyoruz. Her iki kültürü tanıyıp yaşayabiliyoruz. Her iki ülkede de yaşantımızı sürdürebiliriz. Bu durum bizim için avantaj. Alman milli takımını tercih ettiğim için Türklerden de Almanlardan da kimi zaman eleştiri alıyorum. Eleştirileri doğru bulmuyorum. Herkes kararını kendisi vermeli. Kimse kimseyi zorlamamalı.”

ALMAN MİLLİ TAKIMI'NIN ÜÇ TÜRK'Ü

Alman milli takımında ilk kez üç Türk kökenli futbolcu kadroya davet edildi. Ve ilk kez üçü İskoçya’ya karşı oynadı. Maçtan önce İlkay, Mesut Özil ve Emre Can ile birlikte çektirdiği bu fotoğrafı paylaştı. Bu fotoğrafın hikayesini sordum İlkay’a. Şunları söyledi:

“İskoçya maçı öncesi uçağa binmek üzere otobüsle gidiyorduk. Yakın koltuklarda oturuyorduk. ‘Hadi gelin üçümüz beraber fotoğraf çekilelim. Üç Türk bir arada iyi olur’ dedim. Fotoğrafı çektik. Ve paylaştık. Çok da güzel oldu. Üçümüz iyi anlaşıyoruz. Kendi aramızda milli takımda bazen Türkçe bazen Almanca konuşuyoruz. Kamplarda üçümüz beraber olunca vakit iyi geçiyor.”

Röportajın tamamı için tıklayınız

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr