Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), çocuğun gelişiminde babaların önemine dikkat çekmek amacıyla bu yıl “ilgili babalık” temasına odaklanıyor. Bu amaçla başlatılan “İlk İş Babalık” kampanyası ile babaların çocuk bakımı ve gelişiminde sorumluluk üstlenmesinin ve çocuklarıyla karşılıklı ve yakın ilişki kurmasının önemi anlatılıyor. Kampanyanın ilk etkinliklerinden biri olan ve İsveç Başkonsolosluğu’nun desteğiyle hazırlanan İsveç ve Türkiye’den babalık manzaralarını bir araya getiren “Babalık Anları” sergisi dün açıldı. Babalara ve çocuklarına gündelik yaşamın içinden bir bakış sunan sergi, farklı iki ülkeden “babalık” kareleriyle ilgili babalığa dikkat çekmeyi ve konuyu görsel bir platforma taşımayı hedefliyor.

Türkiye’de babalık

Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilen “Türkiye’de Babalık Araştırması” sonuçları da 13 Haziran’da yapılacak “Türkiye’de Babalığı Anlamak” panelinde açıklanacak. Kampanya konusunda açıklama yapan AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın, “Mevcut erkeklik ve babalık rolleri açısından değerlendirildiğinde, çocuğun bakımında ve gelişiminde en öncelikli sorumluluğun annede olduğuna dair bir algı var. Babalar çocukların gelişimi ve eğitimi konusunda birinci derecede kendilerini sorumlu hissetmiyorlar ve ne yapabilecekleri konusunda yeterince bilgi sahibi değiller. Oysa gerçekleştirdiğimiz ve takip ettiğimiz tüm araştırmalar çocukların gelişiminde babalarıyla ilişkilerinin çok kritik olduğunu gösteriyor” dedi. Babaların çocuklarının sağlıklı gelişimini destekleyecek becerileri kazanmasının önemine dikkat çeken Yalçın, ilgili babayı “çocuğunun bakım ve gelişiminde sorumluluk üstlenen, çocuklarıyla vakit geçiren ve yakın ilişki kuran bir baba” olarak tanımladı ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla yıl boyunca farklı etkinlikler düzenleyerek konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini söyledi.

Daha güçlü oluyorlar

Psikologlara göre çocuk gelişiminde babanın önemi şöyle: Sosyal yaşam kavramını geliştiriyor, sağlıklı bir cinsel kimlik için çok önemli, karşı cinsle kuracağı ilişkinin şeklini belirliyor, zekâ gelişimine katkı sağlıyor, özgüvenini geliştiriyor, çocuğun kendini daha güçlü hissetmesini sağlıyor. Babayla iyi bir ilişki, sağlam bir ruh sağlığının da tamamlayıcısı oluyor. Babayla iyi iletişimin hem çocuklukta hem de yetişkinlikte; ruhsal sorunlara ve sıkıntılara karşı, ruh sağlığı üzerinde koruyucu etkisi bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr