Geçen yıl yüzde 12 gerileyen ihracat, çeyreklik ve yıllık dönemde düşüşünü sürdürdü. Ocak-mart döneminde yüzde 9.8 düşüşle 33.4 milyar dolara gerileyen ihracat yıllık bazda yüzde 9.2’lik kayıpla 140.3 milyar dolar oldu. İhracat, martta ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 artışla 11.5 milyar dolara çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mart ayı verilerine göre martta otomotiv endüstrisi 2 milyar dolarla ihracat liderliğini sürdürürken bunu 1.5 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1.2 milyar dolar ile de kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. Mart ayında en fazla ihracat artışı yakalayan sektör ise yüzde 69 ile gemi ve yat sektörü olurken, mücevher sektörünün ihracatı yüzde 24.7, savunma ve havacılık sanayii sektörünün ihracatı ise yüzde 21 artış gösterdi. Mart ayında parite etkisi ise 117 milyon dolar oldu. Uzun bir süreden sonra paritenin etkisi pozitif gerçekleşti.

Yeni pazar aranıyor

Mart ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 12.4, İngiltere’ye yüzde 4.8, İtalya’ya ise yüzde 15.4 artış gösterdi. Irak’a ihracat yüzde 12.8 ve ABD’ye ihracat yüzde 0.3 azalış gösterdi. Ayrıca martta en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı gerçekleşen ülke yüzde 53.9 ile Hollanda oldu. İkinci sırada ise ambargonun kalkmasının ardından yüzde 44.2 artış ile İran yer aldı. İhracat artışında genel olarak öne çıkan diğer ülkelere bakıldığında ise Dubai’ye ihracat yüzde 482.5 artarken, İzlanda’ya yüzde 257.2 artış gösterdi.

İmalatta keskin dönüş

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2016 dönemi sonuçları açıklandı. Buna göre İSO Türkiye İmalat PMI endeksi, mart ayında kritik eşik değer olan 50.0’nin altına düşerek 49.2’ye geriledi ve imalat sektörünün faaliyet koşullarında Ekim 2015’ten beri ilk kez bozulma yaşandığını gösterdi. Martta gözlenen bozulma üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşten kaynaklandı. Türk imalatçılar tarafından alınan yeni iş hacmi son beş ay içinde ilk kez mart ayında azaldı ancak yeni iş hacmindeki düşüş, ılımlı düzeyde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri üst üste üç ay olacak şekilde mart ayında da azaldı.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr