PKK'ye üye olma; Lice'de silahlı çatışmaya girme, karakola saldırı gibi eylemlere katılması” gibi iddialarla “bölücülük’ suçlamasıyla 22 yıldız tutuklu bulunan ve AİHM kararıyla yeniden yargılanan İlhan Çomak davası İstanbul Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Ne olmuştu?

İlhan Çomak 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken tutuklandı.

Çomak hakkındaki ilk karar, 6 yıl sonra İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verildi. “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak”tan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza, “iyi hali” dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi.

Aynı yıl Yargıtay tarafından onaylanan ceza için Çomak, 2001’de, “DGM’deki askeri hakim nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, İlhan Çomak tutuklandıktan yaklaşık 20 yıl sonra, ‘yeniden yargılanması’na karar verdi ve Çomak 19 Aralık 2013’te yeniden hakim karşısına çıktı.

İlk duruşmada 20 yıl önce işlediği varsayılan suçların delillerini karartabileceği şüphesiyle avukatları tarafında talep edile tahliye kararı reddedildi.

11 Mart 2014 ve 5 Eylül 2014’te iki kez daha duruşmaya çıkan Çomak’ın tahliye talebi reddedildi ve Çomak’ın cezaevinde geçirdiği süre 22 yıla ulaştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr