İstanbul'un fethinin 563. yılı kutlamaları bu yıl Cumhurbaşkanlığının himayesi ile İstanbul Yenikapı'da yapıldı. Usta tatihçi Prof. İlber Ortaylı, Ahmet Hakan'ın CNN Türk'teki 'Tarafsız Bölge' programında fetih kutlamaları törenleri hakkındaki tartışmalar konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

NL ATSIZ EKİBİ BAŞLATTI, ADNAN MENDERES KALDIRDI

Fetih kutlamasının ilk kez 1953 yılında fethin 500. yıldönümünde Nihal Atsız ve çevresinin girişimi ile başladığını söyleyen İlber Ortaylı, Fetih Şölenlerinin o dönem Yunanistan'la yaşanan yakınlaşma üzerine DP iktidarı döneminde 'Yunanistan'a ayıp olur' diye sona erdirildiğini açıkladı.

"BİZİM MÜNEVVERLERİN BEL KEMİĞİ OLMADIĞINI GÖSTERİR"

Fetih kutlamalarının dönemin Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü'nün önerisi ile yasaklandığına dikkat çeken Ortaylı, "Bu da bizim münevverlerimizin bel kemiği olmadığını gösterir" dedi.

"MENDERES BU İŞLERİ BİLMEZDİ"

Adnan Menderes'in İstanbul hakkında bilgi sahibi olmadığı söyleyen Ortaylı, "Kendince ideallleri olan bir adam ama sıfır bilgi. Ne İstanbul'u tanıyor, ne Roma'yı tanıyor, ne osmanlı'yı tanıyor, ne Rönesans Avrupasını. Yumurta kapıya dayanınca iş gecikir diye Kazasker Camii'ni yıkıyorlar. Saraçhane'deki Belediye Binası da o dönemde yapıldı. Tam bir çirkinlik abidesi. Yapılrıken çevresindeki bütün tariihi eserler yok edildi." dedi. Ortaylı, fethi kutlayanların İstanbul'u katlettiklerini ve bunun hesabını vermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

İlber Ortaylı'dan Mustafa Altıoklar'ın fetih paylaşımına tepki

"MİLLİ BAYRAMLARI İPTAL ETMEK ÇOK AYIP"

Fetih kutlamaları yapılırken milli bayramların terör tehditi nedeniyle iptal edilmesini eleştiren İlber Ortaylı "Bu çok ayıp. Fetih milli bayramların alternatifi değildir. 29 Ekim'i 19 Mayıs hele hele 30 Ağustos'la uğraşan bir zihniyet cahildir" dedi.

ESKİDEN İSTANBUL'UN KURTULUŞU DA KUTLANIRDI

İstanbul'un işgalden kurtarılmasının yıldönümünün daha önceleri kutlandığını ancak artık kutlanmadığını hatırlatan Ortaylı, "Benim çocukluğumda o da kutlanırdı. Ama artık unutturuldu. Fetih de önemlidir, İstanbul'un işgalden kurtarılması da. Bunlar birbirinin alternatifi değildir" dedi.

"TÜRK SUBAYLARI DAHA BİLGİLİYDİ"

Birinci Dünya Savaşı döneminde Mustafa Kemal Atatürk ve o dönemin Osmanlı sybaylarının kendi çağdaşı olan bir çok ülkenin subaylarından daha bilgili ve daha geniş bir dünya görüşüne sahip olduğunu söyleyen Ortaylı, "Bu zaten o dönem yaptıklarından da anlaşılıyor" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr