Hürriyet gazetesine konuşan İlber Ortaylı, Gülhane'deki yıkımın temel nedeninin duvarın birbirine bağlantılı kesme taşlarla değil, molozlarla yapılmış, yetersiz bir istinat olması olduğunu söyledi.

Söz konusu bölgenin bakımsız bırakıldığını söyleyen Ortaylı, “Bakım belediyenin tasarrufunda. Ama duvarın devamı da Topkapı arazisinde. Saray’ın Hazine Dairesi, Elbise-i Hümayûn denilen bölümün altı, statik bakımdan bir problem arz ediyor. Şimdi sadece güneybatı tarafından tamirat başlamış. Bu duvarın çöküşü; bu bahsettiğim kısmın ne büyük risk altında olduğunu, çanların o bölüm için çaldığını gösteriyor” dedi.

"MİLYONLARCA DOLARA MAL OLSA DA YAPIN"

Ortaylı milyonlarca dolara da mal olsa Topkapı Sarayı'nın güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, istinat duvarının muhtemelen 20’inci yüzyılda yapıldığını, içerideki insan akışı ve Sarayburnu trafiğinin yarattığı sarsıntının da tarihi yapıyı zorladığını söyledi.

Ortaylı, “Sarayın alt kısmının kesinlikle kapatılıp çembere alınmasının ve derhal tamirinin düşünülmesi gerekiyor. Bilhassa Topkapı Sarayı Müzesi’nin temellerinin, yani Marmaray’a bakan istinat duvarlarının en kısa zamanda ve en iyi şekilde restorasyonun tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.

Marmaray’ın Topkapı Sarayı’na yakın olmasını eleştiren Ortaylı şunları söyledi:

“Süleymaniye’nin altından metro geçmez ve oraya istasyon konmaz. O kadar yoğun trafik yok orada. Hem Mimar Sinan’ın o camiyi kurduğu tepe öyle çok kayalık da değil; inşaat bu yüzden uzun sürdü. Metro geçirmek çok lüzumsuz, utanıp sıkılacak bir iştir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr