Milliyet gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu İlber Ortaylı'nın Timur Savcı'ya eleştirilerini 'Ortaylı'dan 'Çift'e fırça' başlıklı bugünkü köşesinde şöyle anlattı:

Beyoğlu Belediyesi’nin “Öncü Kadınlar” projesinin ilki olan “Lider Kadınlar Valide Sultanlar ” etkinliği önceki akşam Cemal Reşit Rey’de yapıldı.  

Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen söyleşide TRT 1’deki “Gündem Ötesi”nin sunucusu Pelin Çift soracak, Prof. Dr. Erhan Afyoncu başta Hürrem, Kösem ve Hatice Turhan Sultan olmak üzere Osmanlı kadınlarını anlatacaktı.  

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve ekibinin senaryosunda başrol Afyoncu ile Çift’indi, davete ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı teşrif edince gecenin akışı ve rengi de değişti.  

Afyoncu’yla birlikte konuşmacı yapılan Ortaylı, geceye damgasını vurdu! Ortaylı, önce Pelin Çift’i, ardından “Muhteşem Yüzyıl”ın yapımcısı Timur Savcı’yı bir güzel fırçaladı!

Çift’i, “Diziden soru sorma, beni diziyle yan yana getirme. Bir daha çıkarsam soruları önceden kontrol edeceğim. Benim zor bir adam olduğumu söylemediler mi sana?” diyen Ortaylı, sunucunun sahneye davet ettiği Timur Savcı’ya da şunları söyledi:  

“Dizide ‘Venedik Prensesi geliyor’ diyor. Venedik’in prensesi olmaz. Venedik, cumhuriyettir çünkü. Sonra affedersin 16. asırda kimse turistik gezi için İstanbul’a gelmez. Kanuni Süleyman, divanı hümayunda öyle bir tabloya oturtulmaz.”  

Salon tıklım tıklımdı; davetlilerin ezici çoğunluğu kadındı. Onlardan biri Ortaylı’ya, sultan kıyafetlerinin dekolte olup olmadığını sordu. Ortaylı, Osmanlı sultanlarının kadınlarının dizideki gibi dekolte değil, vücutta hiç açık bırakmayacak şekilde kapalı olduğunu söyleyince salon alkıştan inledi.
 
Gecenin sonuna doğru da bir kadın seyirci, “Kadınlar Günü’nde sadece Osmanlı kadınları konuşuldu. Cumhuriyet kadınlarıyla ilgili hiç bilgi alamadık” deyince, yanıt Pelin Çift’ten geldi:  

“Etkinliğin adı ‘Öncü Kadınlar 1’.

Bu gecenin konu başlığı ‘Valide Sultanlar’dı. İleride sıra Cumhuriyet kadınlarına da gelecek.”


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr