Köklü liselerin isyan ettiği ‘proje okulu’ düzenlemesinin ayrıntıları yönetmelikle belirlendi. Yasal düzenlemenin, proje okullarına müdür atamasını sadece ‘bakan onayı’ koşuluna bağlamasına karşın, yönetmelik bu okullara yönetici ve öğretmen olarak atanmayı en az 4 yıl öğretmen olma koşuluna bağladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “proje imam hatip liselerine İlahiyat Fakülteleri’nden müdür atanması” önerisi ise yönetmelikte “öğretim elemanlarının ders verebilmesi” ifadeleri ile yerini buldu. MEB; aralarında İstanbul Erkek, Kabataş Erkek, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi gibi gözde okulların öğrencilerinin isyan etmesine neden olan ‘proje okul’ düzenlemesinin ayrıntılarını belirledi.

Kritersiz atama eleştirisi

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemede proje okulları ile ilgili olarak, “Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır” hükmü eklenmişti. Bu madde, proje okullarına öğretmenlerin ve yönetecilerin KPSS gibi hiçbir kritere bağlı kalmaksızın doğrudan bakan tarafından atama yapılacağı eleştirileri ile karşılanmıştı.

4 yıl öğretmenlik koşulu

 MEB, ‘proje okul’lara yapılacak yönetici ve öğretmen atamalarının ayrıntılarını belirledi. Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren “Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği”ne göre proje okullarına sınavla öğrenci alınabilecek. Proje okullarına öğretmen olarak atanmak için bakanlık kadrolarında en az 4 yıl öğretmenlik yapmak koşulu aranacak. Yönetici olarak görevlendirileceklerde de bakanlık kadrolarında görev yapıyor olmak koşulu gerekecek. Müdürlük için gereken öğretmen olma şartı proje okul müdürleri için de aranacak. Yönetici öğretmenler proje okullarına 4 yıllığına atanacak. Görev süreleri 4 yıl daha uzatılabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr