Fas’tan İsrail ve Suudi Arabistan’a tüm Ortadoğu ülkelerinde sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir yaz yaşandığına dikkat çeken Washington Post gazetesi, bölgede hava sıcaklıklarının bu yıl “vahşi” seviyelere ulaştığını belirtti. İklim uzmanlarına göre bölgenin bugüm yarım milyar olan ve sürekli artan nüfusu, gelecek on yıllarda öldürücü sıcaklıklar ve korkunç su kıtlıklarıyla karşılaşacak. Temmuzda İran ve Birleşmiş Arap Emirlikleri’nin bazı bölgeleri, nem ve sıcaklığı birlikte hesaplayan ısı endeksinde 60 dereceyi deneyimledi. Suudi Arabistan’ın Cidde kenti 52 dereceyle bugüne değinki en yüksek sıcaklığına ulaştı.

Fas’ta sıcaklık 47 derece

Fas’ın güneyinde görece ılıman iklime rağmen termometre 47 dereceye fırladı. 21-22 Temmuz’da Irak’ın Basra kenti ile Kuveyt’in Mitribah kentinde hava sıcaklığı 54 dereceye erişerek Doğu Yarımküresi’nde bugüne değinki en yüksek sıcaklık olarak kayıtlara geçti.

Üstelik elektriklerin günde 12 saat kesildiği, jeneratörlerin çalışmadığı Irak’ta sıcak dalgası aynen devam ediyor. Basra kentinde yaşayan ve hazirandan beri mümkünse evden çıkmayan 26 yaşındaki üniversite öğrencisi Zainab Guman, “Dışarı çıkmak yangının içine girmek gibi. Sanki tüm vücudunuz, teniniz, gözleriniz, burnunuz yanıyor” diyor.

Çiftçiler hasat yapamıyor

İşyerleri zorunlu tatilde, çiftçiler hasat yapamıyor, IŞİD’le savaş yüzünden evlerinden olan ve çadırlarda kalan on binlerce Iraklı için yardım çalışanları “Pek çoğu muhtemelen ölüyor, ama haberimiz olmuyor” diyor. BM Kalkınma Programı Arap Bölgesi Büro Şefi Adel Abdellatif, iklim değişikliği yüzünden günümüzde yaşanandan çok daha büyük çatışmaların ve yeni mülteci krizlerinin yolda olduğu görüşünde. “Bu inanılmaz sıcaklar, iklim değişikliğinin şimdiden büyük zarar verdiğini gösteriyor. İklim değişikliği giderek bölgenin tarihinde karşılaştığı açık arayla en büyük sorun haline gelecek” diyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr