Japonya'da bir mahkeme, Fukushima felaketinden sonra tekrar faaliyete geçmesi beklenen Takahama nükleer santralinin kapalı kalmasına karar verdi. Ülkede zorda olan nükleer enerji sektörü de bu kararla birlikte çıkmaza girmiş oldu. Dava, Fukuşima felaketinin üstünden 5 yıl geçmesine rağmen hala kendini bölge güvende hissetmeyen bölge halkının başvurusuyla açılmıştı. Japon hükümeti de Kansai Electric'e ait santralin yeniden faaliyete geçmesi için çaba gösteriyordu. Başbakan Şinzo Abe, bu konuda uğraş veriyordu.

Bir mahkeme kararı da Tokyo'nun batısındaki Fukui reaktörüyle igili geldi. Otsu Bölge Mahkemesi, yine Kansai Electric’in işlettiği Fukui reaktörünün kapatılması kararı verdi. Kararın öncesinde santralin faaliyetini geçici olarak durdurmak istediğini açıklayan Kansai firmasının hamlesi de bu kararla boşa çıkmış oldu. Kansai firması mahkeme kararını temyize götürebilecek. Enerji firmasının gözü şimdi temyize götüreceği kararla ilgili yüksek yargının vereceği kararda.

Kansai firmasının bir yetkilisi 2 reaktörün kapatılmasının firmayı aylık 10 milyar yen yani 96 milyon dolar zarara uğrattığını söyledi.

Japonya'da yaşanan felaketin ardından nükleer santrallerin güvenliğiyle ilgili soru işaretleri ve halkın şüpheli yaklaşımı birçok yeni kanun ve başvuruyu beraberinde getirdi. 42 nükleer santralin bulunduğu ülkede sadece Kyushu Electric Power'a ait 2 reaktöre çalışma izni verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr