Milli Eğitim Bakanlığı’nın OHAL kapsamında çıkarılan kararnameyle görevden alınan 11 bin 285 öğretmenden olan Eğitim-Sen üyeleri Esra Özkan Özakça ve Pelin Akbaş Yeşil, görevden alındıklarına dair resmi açıklama yazısı gönderilmeden görevden uzaklaştırıldı. Mardin’in Mazıdağı ilçesi Ürünlü İlkokulu’nda görev yapan Esra Özkan Özakça, “Öğretmenliği Fakir Baykurt’tan Rıfat Ilgaz’dan öğrendik, onlar gibi direneceğiz” dedi. Açığa alınan Özakça, Mardin’in Mazıdağı ilçesi Ürünlü İlkokulu’nda görev yaptığını belirterek Aydın’dan Mardin’e hiç tereddüt etmeden öğretmenlik yapmaya gittiğini “Bu halk ve bu vatan bizim diyerek halk ve çocuk sevgimi çıkınıma katarak geldim. Okula ilk gittiğimde ders yapabileceğim bir okul yoktu. Yeni tadilattan çıkmış sıralar, tahta bir yerde kırık döküktü. Arkadaşlarımın ve köy halkının yardımı ile önce okulu tamir ettik. Çünkü Milli Eğitim Müdürlükleri böyle ‘küçük’ sorunlarla ilgilenmez” dedi.

EĞİTİM SEN’LİK ‘BÜYÜK’ SUÇ

Öğretmenliğinin ilk aylarında Eğitim Sen üyesi olduğunu dile getiren Özakça, “Okulumuza yeni bir okul öncesi öğretmeni atanınca okul ve köyle ilgili daha çok şeyler yapmaya başladık. Bu arada arkadaşım da Eğitim Sen’li olmakla ‘büyük’ suçunu işliyordu ve açığa alındı. Birçok birleştirilmiş sınıfın müfredatı uygulayamadığı ortamda biz ilçede en çok kitap okuyan öğrencileri çıkardık, bir çok etkinlik düzenledik. Velilerimizle iç içe sanki köyden biriymiş gibi yaşadık. Neredeyse her öğlen sofralarına misafir olduk” ifadelerini kullandı.

'BAŞARIYA' EŞ ENGELİ

Özakça kendi öğrencileri olmayan çocuklara da yardımcı olduklarını, Milli Eğitim Müdürü’nün bu davranışlarından dolayı kendilerine başarı belgesi vermek istediğini kaydederek, “Konuyu bilen ilçedeki diğer öğretmenler niçin Esra Hoca’ya başarı belgesi vermediniz deyince, Milli Eğitim Müdürü ‘Ama nasıl verelim eşinin soruşturmaları var’ cevabını vermiş. Yani ‘eş durumundan’ belgeyi alamamış oluyordum. Eşim bir basın açıklamasına katıldığı için soruşturma geçiriyordu” dedi. Bu olayın Milli Eğitim Bakanlığı’nda işlerin tamamen siyasi kararlarla yürüdüğünün küçük bir örneği olduğunu söyleyen Özakça bunun gibi örneklerin çok olduğunu belirtti. Mesleğinin ilk yıllarında hükümete yakın bir sendikaya üye olunursa rahat edileceği telkinlerinin karşısında olduğunu belirten Özakça işi, ekmeği, onuru için direneceğini kaydetti.

Velilerin manevi desteğinin çok önemli olduğunu da vurgulayan Özakça, “Hakkımda bir soruşturma yürütülüyor mu, neyle suçlanıyorum bilmiyorum. Hukukun ilk yasalarından masumiyet karinesi nerede? Bugün velilerimiz bizleri arıyor. Öncelikle yapılan işleme inanamıyorlar. Televizyonlarda yaptıkları ‘teröre destek veren öğretmenler açığa alındı’ haberleri üzerine ‘Hocam biz sizden ne böyle şeyler duyduk ne gördük, gördüğümüz tek iyiliktir’ dediler” ifadelerini kullandı. Özakça şöyle devam etti: “Bizler geldiğimiz geleneği unutmayacağız. Öğretmenliği Fakir Baykurt’tan Rıfat Ilgaz’dan öğrendik, onlar gibi direneceğiz. Son arkadaşımız işe geri dönene dek mücadele edeceğiz” dedi.

AÇIKLAMA YAPILDI

Eğitim Sen üyesi Pelin Akbaş Yeşil ise greve katıldığı için görevden uzaklaştırıldığını belirterek, “Görevden uzaklaştırmaların olduğu gün İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşmüştük. Bize bir liste olmadığını söylemişti. 9 Eylül’de şube başkanımızı aradı ve 928 kişilik bir listenin yeni geldiğini söyledi. Liste greve katılan Eğitim Sen’li öğretmenlerden oluşuyordu” dedi. Yeşil hiçbir gerekçe gösterilmeden, resmi açıklama yapılmadan görevden uzaklaştırıldığını dile getirerek “AKP’ye muhalif herkes hedef haline getirildi. 15 Temmuz sonrası sürecin emekçiler üzerinden baskı, sindirme, görevden almalar şeklinde devam ediyor. OHAL süreci fırsat bilinerek keyfi uygulamalar devreye sokuluyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr