Türkiye, sınır güvenliği ve terörle mücadelede kullanmak amacıyla bir-iki yılda elindeki İnsansız Hava Aracı () sayısını 70-80 düzeyine çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’nin kullandığı operatif sayısı halen 10-12 arasında olduğu tahmin edilirken pazarın en büyük adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dünürü Bayraktar ailesi olarak öne çıkıyor.

Suriye ve Irak sınırının yanı sıra Türkiye’nin iç bölgelerinde sürdürülen terör operasyonları kapsamında en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında ’lar geliyor. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) üç kurumla çalışıyor. TSK, TUSAŞ’ın ürettiği Anka, Vestel’in üretmeye çalıştığı ve testleri sürülen Karayel ile Bayraktar Grubu’nun ürettiği Baykar’la ilgileniyor.

Bu kapsamda TSK’ye en erken teslim edilen ve kurumun yoğun olarak kullandığı Baykar ’lar dikkat çekiyor. İlk olarak kapsamlı ’ları İsrail’den alan Türkiye, son birkaç yıldır Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünürü olan Bayraktar ailesinin ürettiği ’ları kullanıyor. Türkiye’de üretilen ’ların tamamı keşif, gözetleme amaçlarıyla kullanılabiliyor. Henüz yerli üretim Silahlı İnsansız Hava Aracı kullanılamıyor.

Ancak, geçen aylarda Baykar’ın ürettiği araç, füze ile belirlenen hedefleri vurma konusundaki testleri başarıyla gerçekleştirdi. Ardından Vestel’in Karayel’i de aynı başarıları sağladı. Diğer üretici TUSAŞ’ın ise bu yöndeki çalışmaları sürüyor. TUSAŞ’ın uzun süredir çalıştığı ve göreve başlayan ’sı Anka, Elazığ bölgesinde görev uçuşları gerçekleştiriyor.

SSM’nin yaptığı değerlendirmeye göre, önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’nin en az 70-80 düzeyinde alması gündemde. Türkiye bu ihtiyacının tamamını yurtiçi üretimden karşılamayı planlıyor. Ancak, firmalardan bu ihtiyacı karşılamak için hazırlık seviyesi en üst düzeyde olanı uzun yıllardır bu alanda çalışan Erdoğan’ın dünürü Bayraktar grubu öne çıkıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr