İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), müzik kariyerini Viyana’da sürdüren Hırvat asıllı orkestra şefi Milan Turkovic, keman virtüözleri Rus Vadim Repin ve Alman Rebekka Hartman ile 18 - 30 Haziran tarihleri arasında Brezilya, Arjantin, Şili ve Peru’yu kapsayan Güney Amerika turnesinin beşinci konserini tango ülkesi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te verdi.

Nevit Kodallı’nın “Telli Turna Orkestra Süiti” ile başlayan Palazzo Italio Teatro Coliseo’ daki konserde Repin’e eşlik eden orkestra, Bruch’un “Keman Konçertosu” ile Dvorak’ın “8. Senfoni”sini yorumladı. Coşkulu alkışlar üzerine Paganini’nin “Venedik Karnavalı”, Mozart’ın “Figaro’nun Düğünü Opera Uvertürü” ve Ferit Tüzün’ün “Esintiler” eserleri de seslendirildi.

‘Ülkemiz için’

Organizasyonunu Mozarteum Brasileiro’nun üstlendiği ve Sao Paulo’da başlayan zorlu konser turnesi boyunca ülkeler, diller, yerel organizatörler değişti. Saatler, geceler ve gündüzler ancak akıllı telefonlarla takip edilebildi. İDSO Müdürü ve obua grup şefi Sezai Kocabıyık’ın konserlerin öncesinde orkestraya “Arkadaşlar, bu akşam en yüksek birliktelik ve müzikaliteyle çalacağız” seslenişi ve orkestradan gelen “Ülkemiz için” yanıtı ise hiç değişmedi.

Konserlerde İDSO’yu yalnız bırakmayan Brezilya Sao Paulo Kültür Ataşesi ile Başkonsolos Serkan Gedik, Peru Büyükelçisi Ferda Akkerman ile ekibi, Arjantin Buenos Aires Büyükelçimiz Meral Barlas bu güzelliğin tanığı oldular, gururu paylaştılar.

Berlin Filarmoni bunu yapamaz

Turne serüvenini deneyimli Alman organizatör Martin Ochs şu sözlerle anlattı: “İDSO üyeleri çok dost, profesyonel, açık fikirliler, kolay adapte oluyorlar, motivasyonları yüksek, uzun süreli ve böyle yüksek sanatsal seviyeli bir turnenin stresini, problemlerini çok iyi göğüslüyorlar. Uzun mesafeli uçuşlar yaptılar; bazen o gün uyuyup ertesi gün, bazen aynı gün çaldılar. Örneğin Berlin Filarmoni eğer motivasyonları iyi değilse iyi konser vermez”. İyi bir konserin yüzde ellisinin motivasyon olduğunu da vurgulayan Ochs, “Sanatçının motivasyonu çok güzel bir enerji yaratır, sahnede çok belli olur ve seyirciye akar. İDSO bu motivasyona sahip” diyerek turneden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İDSO, bu akşam yine Repin ile birlikte Şili’nin Santiago şehrinde dinleyicilerin karşısına çıkacak.

Teatro Colon’da masterclass

Orkestra program sorumlusu ve flüt grup şefi sanatçı Bülent Evcil, dün sabah tarihi konser salonu Teatro Colon’da masterclass verdi. Evcil, Colon’un flüt grup şefi Horacio Massone’nin davetiyle gerçekleşen program kapsamında Arjantinli flütistlerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr