İDO'dan  Bandırma’daki terminal alanında yer alan baz istasyonuna ilişkin yapılan açıklamada, "Hepimizin bildiği gibi cep telefonları hayatımızın vazgeçilmez bir unsurudur ve baz istasyonları da cep telefonlarının kullanılabilmesi için bir gerekliliktir. Baz İstasyonları, operatörlerin hassas analizleri doğrultusunda, kentlerin farklı bölgelerinde ihtiyaca yönelik olarak kesintisiz hizmet verilmesine olanak sağlayacak en uygun yerlerde kurulmakta ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kapsamlı (BTK) denetimine tabi olmaktadır. Bandırma’da İDO terminalinin bulunduğu bölgedeki baz istasyonu da bu hassas süreç sonucunda, ihtiyaç temelli olarak konumlandırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, baz istasyonlarının insan sağlığına etkileri ile ilgili somut bir bulguya rastlanılmadığı iddia edilerek, "Birçok saygın kurumun imza attığı çalışmalarda, baz istasyonlarının insan sağlığına etkileri konusunda somut bir olumsuz bulguya rastlanmamıştır. Ulusal ölçekte bu alanda yetkili resmi kurum olan BTK da, istasyonların insan ve çevre sağlığına etkileri konusunda, bugüne kadar bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir olumsuz bilgiye ulaşılamadığı verisini paylaşmaktadır' denildi. 

Baz istasyonlarının oluşturduğu elektromanyetik kirlilik ve insan sağlığına olası olumsuz etkileri açısından yarattığı tehlike hakkında karar veren Yargıtay ve Danıştay, istasyonlar hakkında ''İnsanların yoğun bulunduğu yaşam alanlarına, eğitim kurumları ve çocuk parklarına baz istasyonu ve radyo, televizyon vericisi kurulamaz, kurulmuş olanlarında hemen kaldırılması gerekir'' ifadelerini kullanmıştı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr