Müzisyenlerin aileleri ise çocuklarının emniyette işkence gördüklerini öne sürerek can güvenliklerinden endişe ettiklerini söylediler. Aileler, “Emniyette ve otobüste polislerce darp edilhdiler. Birçoğunun yüzünde ve vücudunda şişlik ve morluklar oluştu. Helin Bölek’in ise göğüs kafesinde kırık oluştu. Emniyete gittik ama OHAL gerekçesiyle görüştürülmediler” dediler.

Gitar, saz ve klavye...

Gözaltındaki Fırat Kıl ve Selma Altın’ın babası Ağa Kıl, çocuklarının işkenceyle gözaltına alındığını belirterek, “Çocuklarımızı aldıran savcıya sesleniyorum: Hani siz haklıdan yanaydınız? Bizim adalete güvenimiz kalmadı. Benim çocuklarımın evinde gitar, saz ve klavyeden başka bir şey yok. Sadece müzik üzerine çalışıyorlar. Onların kültür merkezine ben de gidip geliyorum. Sadece müzik yaptıklarını görüyorum. Bir yere çıkıp taşkınlık yapmıyorlar. Haksızlıklara tepkilerini koyuyorlar. Benim çocuklarımın devletle bir derdi yok. Onlar özgür müzik ve özgür bir halk istiyor. IŞİD’ci değil, FETÖ’cü değiller. Köprüye tankları çıkaranlardan değiller. İnsanın ülkesini savunması suç mu? Bu çocuklar halkını müzikle savunmaya devam edecekler. Onlarla grur duyuyoruz” dedi. Anne Sultan Kıl da çocuklarından şüphe duymadığını belirterek, “Merdivenden atarak darp etmek ne demek? Çocuklarımız ne durumda? Endişe ediyoruz. Kapıya gidip sorduğumuzda ise yanıt alamıyoruz. Çocuklarımızın kötü bir şey yaptıklarına inanmıyoruz. Müziği ve halkı sevmekten başka bir suçları yok” diye konuştu.

Serbest bırakılsınlar

Helin Bölek’in annesi Aygül Bilgi ise kızının gözaltına alındığını arkadaşlarından öğrendiğini söyleyerek, “Avukatlardan öğrendiğimiz kadarıyla kızımın göğüs kafesinde kırık var. Nefes almakta zorlanıyormuş. Sağlığından endişe ediyorum. Daha önce kırık olan koluna darbe almış ve şişmiş. Savcılığa bir an önce çıkarılması için dilekçe yazdık. Onların serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Dilan Poyraz’ın babası Ali Poyraz, kızının kafasına aldığı darbe nedeniyle baş dönmesi yaşadığını ve kustuğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Sınırlı imkânlarla bu kadarını öğrendik. Yaşamından ciddi endişe duyuyorum. Kimse bize bilgi vermiyor.”

Sebebi nedir?

Ali Aracı’nın kardeşi Meryem Kayralcı ise ağabeyinin durumunu sosyal medyadan duyduğunu, vücudunda darp izlerinin olduğunu öğrendiklerin belirtti. Kayralcı, “Müzik yapanların suçlu gibi baskınla gözaltına alınmasının sebebi nedir? Biz bu yapılanları anlamıyoruz” dedi. İnan Altın’ın ablası Alev Engin de tutuklu Yorum üyelerinin bir an önce serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi. Grup yorum üyesi Emel Yeşilırmak ise tek isteklerinin adalet olduğunu belirterik bugün saat 13.00’de ailelerle birlikte İdil Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

Sanatçılar Girişimi’nden açıklama

Sanatçılar Girişimi bir açıklama yayımlayarak Grup Yorum’un stüdyosunun bulunduğu İdil Kültür Merkezi’nin polis tarafından basılmasını kınadı. Açıklamada şöyle denildi: “Otuz yılı aşkın tarihinde 20’ yi aşkın albüm çıkaran, büyük izleyici topluluklarına seslendiği konserlerle milyonlara ulaşarak ülkemizin sanat-kültür tarihinde haklı bir saygınlık sahibi olan Grup Yorum’un stüdyosunun bulunduğu İdil Kültür Merkezi bir kez daha polis saldırısına uğradı. Bir müzik grubu ve bir sanat- kültür merkezine bu kin, bu düşmanlık nedir? OHAL kılıfı arkasında ülkeyi adım adım bir nazi kampına çevirmekte olan AKP, insan hakları ihlallerinde geri dönülmez adımlar atmayı sürdürüyor. Bir ülkede düşünce ve yaratma özgürlüğü ya vardır ya yoktur. Yarım düşünce, yarım yaratma özgürlüğü olamaz. Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr