İddianamede, darbe girişiminde bulunan TSK içerisindeki bir grup askerin ilk olarak Ankara'da 22.05 sıralarında savaş uçaklarına alçak uçuş yaptırdıkları, 22.10'da ise bir grup askerin Boğaz Köprüsü'nü tek yönlü trafiğe kapatarak darbe girişimini başlattıkları kaydedildi. Bu dakikalarda Türkiye genelinde birçok kamu binası önünde asker ve polisin karşı karşıya gelmeye başladığı takip eden dakikalarda ise Ankara'da MİT binası ve Genelkurmay Başkanlığı Karargahına helikopterden ateş açıldığı, saat 22.35 sıralarında ise Atatürk Havalimanı'na askerlerin tankla gelerek kontrol kulesine girdikleri belirtildi.

MECLİSTEKİ TÜM PARTİLER DARBE GİRİŞİMİNİ KINADI

23.10'da Başbakan Binali Yıldırım'ın yaşananları "Kalkışma" olarak niteleyerek, "Türk ordusu içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu" duyurduğu, Mecliste grubu bulunan tüm partilerin darbe girişimini kınadıkları anlatıldı. Saat 23.25 sıralarında darbecilerin sosyal medyaya erişimi engellendiği, ancak erişim engelinin kısa bir süre sonra kaldırıldığı, saat 23.45 sıralarında ise darbe girişimi yapan grubun TSK'nın akredite gazetecilerle iletişim için kullandığı e-posta hesabından, "Kontrolün tam olarak ele alındığına" dair mesaj gönderildiği belirtildi.

"TEPKİ GÖSTEREN VATANDAŞLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ"

Saat 23.50 sıralarında Ankara'nın dört bir yanından güçlü patlama sesleri geldiği, darbe girişimine tepki gösteren vatandaşların sokaklara dökülmeye başladığı, 00.15 sıralarında ise darbe girişiminde bulunan askerler tarafından TRT binasının basılarak bir spikere, "Yurtta Sulh Konseyi" adına bildiri okuttukları, akabinde Milli Savunma Bakanı'nın bildiriyi korsan bildiri olarak nitelendiren bir açıklama yaptığına yer verildi.

"CUMHURBAŞKANI FACETİME ÜZERİNDEN CNN TÜRK KANALINA DEMEÇ VERDİ"

Saat 00.37 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, FaceTime üzerinden CNN Türk'e demeç verdiği ve darbe girişiminin, "Silahlı güçler içerisindeki küçük bir azınlığın kalkışması" olarak nitelediği ve vatandaşlardan hükümete destek için sokağa çıkmalarını istediği anlatıldı.

"MECLİSE 4 BOMBA ATILDI"

İddianamede yer alan bilgilere göre, saat 01.00'dan 04.00'a kadar ise şu olaylar yaşandı:

"Saat 01.10 sıralarında Sikorsky tipi askeri helikopter TÜRKSAT uydu istasyonunu vurdu. Saat 01.21 sıralarında İçişleri Bakanı Efkan ALA, Genelkurmay Başkanlığı, TSK ve polisin ülkedeki darbe girişimine müdahale ettiğini açıkladı ve darbe planlayıcılarını "Çete" olarak tanımladı. Saat 01.40 sıralarında Boğaziçi Köprüsü'nü geçmeye çalışan protestocuların üzerine ateş açıldı, camilerden sela okunarak halka darbe girişimine karşı sokaklara çıkma çağrısı yapıldı. Saat 02.21 sıralarında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü de vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopter Gölbaşı'nda düşürüldü. Saat 02.25 sıralarında Taksim Meydam'nda mevzilenen bir grup asker giderek sayıları artan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı. Saat 02.50 sıralarında F-16'lar ve askeri helikopterler TBMM binasını vurmaya başladı. Meclisin giriş kapıları yakınlarına sabaha kadar toplam 4 bomba atıldı. Milletvekilleri ve basın mensupları sığınağa geçti. Saat 03.23 sıralarında Hürriyet Gazetesi otoparkına inen bir grup havaya ateş açmak ve güvenlik görevlilerini yere yatırmak suretiyle binaya girdi. Bir subay, "Ateş etmekten çekinmeyin" diye bağırdı. Hurriyet.com.tr çalışanları da dahil olmak üzere herkes zorla dışarı çıkarıldı. CNN Türk stüdyolarına ve rejiye müdahale edildi"

"CUMHURBAŞKANI HAVALİMANI'NDA KONUŞMA YAPTI"

Saat 04.07 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atatürk Havalimam'nda kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yaptığı ve "Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler" dediği aktarılan iddianamede, 05.02 sıralarında Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamayla "Tehlike henüz geçmiş değil. Millet sokaklarda olduğu ve vatanına sahip çıktığı müddetçe darbeci hainler bu aziz millete diz çöktüremeyecek" denildi.

08.11 SIRALARINDA İSTANBUL'DA HAYAT NORMALE DÖNDÜ

"Saat 05.10 sıralarında Doğan Medya Center'ı basan askerler polis tarafından gözaltına alındı. Çalışanlar, binaya dönmeye başladı. 06.26 sıralarında Cumhurbaşkanlığı külliyesi çevresinden dumanlar yükseldi. 06.42 sıralarında Boğaz Köprüsü'ndeki askerler teslim oldu. 07.52 sıralarında Genelkurmay karargahından çıkan bir tanktan, barikat olarak bekleyen kamyonlara ateş açıldı. 08.04 sıralarında Harbiye Ordu Evi ve TRT Radyo binası polis tarafından kontrol altına alındı. 08.11 sıralarında İstanbul'da uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı. 08.16 sıralarında gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü, askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı. 08.43 sıralarında Boğaziçi köprüsü terkedilen tankların çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Avrupa yakası istikametine trafiğe kapatıldı"

"GENELKURMAY BAŞKANI VE CUMHURBAŞKANI GENEL SEKRTERİ KURTARILDI"

Saat 08.55 sıralarında rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga kurtarıldı. 09.33 sıralarında Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrenci gözaltına alındı. 09.45 sıralarında Genelkurmay Karargahındaki 200'e yakın silahsız er-erbaş teslim oldu. 09.56 sıralarında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı. 10.07 sıralarında Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaşın polise teslim oldu.

ORGENERAL ÜMİT DÜNDAR: DEMOKRASİNİN YANINDA YER ALARAK DARBE GİRİŞİMİ ÖNLENMİŞTİR

11.01 sıralarında Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam birdayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir" şeklinde bir açıklama yaptı. 12.10 sıralarında İstanbul'u da kapsayan Marmara Bölgesi üzerindeki hava sahası tüm sivil hava araçlarının uçuşuna kapatıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr