İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü içerisindeki 30 bin metrekarelik alana toplam 4 bin kişilik 2 öğrenci yurdu yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne gelen protokol teklifi AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Protokole göre, vakıf veya dernekler de yurtları işletebilecek. CHP’li Meclis üyeleri yurtları, yalnızca Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) işletmesini istedi.

CHP’li üyeler “Öğrenciler TÜRGEV ve Ensar gibi yandaş yurtlar da okumasın. Sonra FETÖ mağduriyeti gibi mağduriyetler yaşamasın” dedi. AKP’li Meclis üyeleri ise TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nı savundu.

Tartışmalı madde

 Protokole göre “İstanbul Üniversitesi’nin Avcılar yerleşkesinde ulusal ve uluslararası öğrencilerin barınması için ihtiyaç duyulan kız ve erkek öğrenci yurtları” yapılacak. 2 bin kişilik kadın ve 2 bin kişilik erkek yurdu planlanıyor. 25 yıl süresi olan protokolde yer alan ve tartışma yaratan madde ise özetle şöyle: “İBB inşa edeceği öğrenci yurtlarını protokol süresince kendi işletebileceği gibi İÜ’ye karşı bütün sorumluluğu üstlenmesi kaydıyla vakıf veya derneklere de yükseköğrenim öğrenci yurdu olarak işlettirebilecektir.” Protokol görüşmesi sırasında söz alan CHP’li İsa Öztürk, teklife itiraz ederek, “Yurt yapılmasını biz de destekliyoruz ama eğitim denilince aklınıza TÜRGEV ve Ensar geliyor. Öğrenciler hiçbir siyasi ideoloji olmadan öğrenci yurtlarında kalsın. Sadece KYK işletsin. Bu maddeyi çıkaralım” dedi. Mecliste kısa süreli tartışma yaşandı. AKP’li Meclis üyesi Temel Başaran ise şöyle konuştu: “Ensar da TÜRGEV de milli ve manevi değerlerimizi barındıran vakıflardır. Öğrencileri de bu şekilde yetiştirir. Bu yakıştırmalar çok çirkin"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr