Hyperloop teknolojisine, bilimkurgu filmlerine benzeyen yeni bir “tren” teknolojisi de diyebiliriz. Ancak bu sistemde vagonlar rayların üzerinde gitmiyor, içinde yüksek hava basıncı olan tüplerin içinde kayıyor. Hyperloop tüpleri, aynı tren rayları gibi, şehirler arasına hatta şehir içi lokasyonlara inşaa edilebilecek ve tüplerin içindeki güçlü hava basıncı farkı sayesinde vagonlar ileri doğru hareket edecek.


Ancak bu hareket o kadar hızlı gerçekleşiyor ki, saatte 1000 kilometre gibi hızlara çıkmak mümkün oluyor. Bu da, İstanbul-Ankara arasını yarım saatte kat etmek anlamına gelecek. Üstelik, Hyperloop ile seyahet edecek yolcular, uçak yolculuğunda olduğunun aksine, iniş-kalkış, yaklaşma manevraları için bir saate yakın zamanı kaybetmek zorunda olmayacaklar.
Elon Musk’ın sahibi olduğu Space X şirketi, şimdi Las Vegas’ta 5 kilometrelik bir test tüpü kurdu. ayrıca, bu 5 kilometrelik tüp içinde hareket edecek olan Hyperloop kapsülleri için en uygun tasarımı belirlemek adına bir yarışma düzenlendi.  Yarışmanın galibi ise MIT öğrencileri oldu.
Ancak, Space X, yarışmaya dünyanın diğer üniversitelerinden katılan 22 diğer ekibin tasarımlarını da inşaa aşamasında yeniden değerlendirmeye alacak ve yaklaşık 10 tanesini inşaa ederek test edecek.
Bu yarışma Hyperloop teknolojisi için yapılan ilk “ödüllü” yarışma olarak ilgi topladı ancak bu teknolojiye çok büyük yatırım yapmaya kararlı olan Elon Musk’ın, Space X şirketi üzerinden yeni yarışmalar düzenleyerek Hyperloop’u hızla geliştirmek ve dünyanın ilk şehirler arası Hyperloop rayını bir an önce kurmak istediği biliniyor.

Deadpool’a Geri Sayım

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr