Darbe girişiminin ardından tutuklanan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan'ın savcılık ifadesi ortaya çıktı. Habertürk gazetesinden Fevzi Çakır'ın haberine göre, şu anda nerede olduğu ile gözaltına alınmışken neden serbest bırakıldığı muamma olan ve ‘FETÖ’nün ‘hava kuvvetleri imamı’ diye nitelenen Adil Öksüz’ün Cemaat içinde genelkurmay başkanı seviyesinde olduğunu belirten Türkkan, Öksüz’ün herkesle görüşmediğini söyledi.

15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişiminden iki gün önce Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan’ın kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın evini bilip bilmediğini sorduğunu belirten Türkkan, "bilmiyorum" yanıtını verdiğini söyledi.

"Perşembe günü fiili darbe olacak"

Bunun üzerine Yıkılkan’ın Türkkan’a yanıtı şöyle olmuş:

"Bir-iki saat sonra bir şeyler olabilir, sen hiçbir şey bilme ama yarına hazırlık yap, yanında kimlerin olacağını seç. Perşembe günü fiili olarak darbe olacak, yarın saat gece 03.00’te bütün kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar 100 kadar bürokrat alınacak. Hazırlık yap. Gece senin evinde toplanacağız, komutanın konutuna ineceğiz helikopterle, komutanı alıp götürecekler."

"Abiler darbeyi Akar yönetecek sandı"

Cemaat 'abi'lerinin Akar'ın darbe girişimini kabul edeceğini sandıklarını belirten Türkkan, "Darbeyi onun yöneteceğini düşünüyorlardı. Hulusi Paşa da Necdet Paşa da hiçbir şeyden şüphelenmedi" ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminin ardında 94 mezunu subaylar olduğunu anladığını söyleyen Türkkan, darbe girişiminin Türkiye’deki bir numaralı ismi olduğu öne sürülen Akın Öztürk’le ilgili de “İşin başında Akın Öztürk Paşa olduğunu sanmıyorum, o sadece orada bir kukla. Bu işin bir numarası yok. Bence 94’lerin konseyi” diye konuştu.

‘Yaşananları gece sorgulamaya başladım’

Türkkan, 15 Temmuz gecesi yaşananları gece 02.00-03.00’ten sonra sorgulamaya başladığını belirterek, şunları söyledi: “Gece Partigöç Paşa etkisizdi. Sabah olduğunda komuta ona kaydı. Teslim olma aşamasında komutayı aldı. Tankları uçakları Orhan Albay yönlendiriyordu. Sonra Zekai Paşa’yı aradım, ‘Gelin bizi teslim alın’ dedim.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr