Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş'a bir diğer Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in Devlet Bahçeli ile ilgili sözleri, Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz günlerde AKP'liler tarafından eleştirilmesine neden olan tweeti, OHAL'in kaldırılıp kaldırılmayacağı ve Mehmet Ali Şahin'in tutuklu HDP'li milletvekilleriyle ilgili sözleri soruldu.

TÜRKEŞ'İN 'BAHÇELİ' SÖZLERİ İÇİN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında yaptığı açıklamada, "Bahçeli bize niye yardımcı oluyor diye düşünmemiz gerekir. AK Parti dikkatli olmalı" demişti. Kurtulmuş, Türkeş'in bu sözleri için, "Biz kimsenin niyeti ile nasıl hareket edeceği ile ilgilenmeyiz. Siyaset somut bir iştir" açıklamasını yaptı.

MEHMET ŞİMŞEK'İN AKP'LİLERİN TEPKİSİNE NEDEN OLAN TWEETİ

Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in "AB çökmüyor! Büyük bir başarı hikayesi" tweeti hakkında da konuştu. Kurtulmuş, "Mehmet Şişmek tweetini daha sonra atmış olduğu tweetlerle açıklama getirdi. Onun üzerine söyleyecek sözümüz yok" ifadelerini kullandı.

OHAL AÇIKLAMASI: ÜMİT EDERİZ KALKAR

Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Referanduma gitmeden kaldırılmalı" dediği OHAL ile ilgili de konuşan Kurtulmuş, darbe teşebbüsünün arkasında 40 yıllık bir hazırlık olduğunu belirterek, "büyük bir mücadele sürdürüldüğü için OHAL gerektiği kadar ilan edilecek. Ümit ederiz ki; OHAL bitirilip Türkiye normalleşme sürecine başlar. Ümit ederiz referanduma giderken OHAL sonuçlandırılmış olur" diye konuştu.

MEHMET ALİ ŞAHİN'İN TUTUKLU HDP'LİLER İLE İLGİL SÖZLERİ: BAĞIMSIZ MAHKEMELER KARAR VERİR

AKP'li Mehmet Ali Şahin'in tutuklu HDP'liler hakkında söylediği "Anayasa Mahkemesi Mehmet Haberal kararında olduğu gibi bunlarla ilgili 'bu kişiler henüz milletvekilidir, dolayısıyla milletvekilliği yapmaları asıldır' diyerek bir karar verirse tahliye edilirler" sözleri üzerine, "Biz siyasetçiyiz, biz siyasetçiler açılmış olan davalarla ilgili yönlendirici bir şeyler söylemeyiz. Devam eden hukuki bir süreç ve mahkemeler var. Her bir milletvekili ile oluşmuş farklı şartlar var. Bu dosyaların içeriği hakkında karar vermek bize düşen bir şey değil" diyen Kurtulmuş, kararın bağımsız mahkemelerce verileceğini söyledi.

"GIDA VE SU KRİZİ OLABİLİR"

Kurtulmuş, Türk lirasının dolar karşısındaki tarihi kayıplarına ilişkin olarak, "Türk lirasının değer kaybetmesi Türkiye'nin iç sorunları nedeniyle değildir. Trump'ın ülke yönetiminde yapacağı değişikliklere ilişkin beklenti farklılıklarından doğan bir türbülans var.  Biz iyimseriz, dolar belli bir süre sonra belli bir zemine düşecektir" görüşünü dile getirdi. "Mevcut yapısal sorunlar devam ettiği sürece önümüzdeki süreçte de ekonomik krizlerle karşı karşıya kalınabilir" diyen Kurtulmuş, "Önümüzdeki dönemde de gıda krizi, su krizi gibi durumlar olabilir. Ama büyük krizlere rağmen Türkiye 2009’da olduğu gibi etkilenmemiştir. Ben bu krizden de etkilenmeyeceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

'MÜNBİÇ' AÇIKLAMASI: KARARLILIĞIMIZI TEYİT EDİYORUZ

PYD'nin Münbiç'ten çekilmesi için ilgili taraflarla temasların sürdürüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, "Bu konudaki kararlılığımızı teyit ediyoruz. Türkiye bütün gelişmeleri takip etmektedir. ÖSO'nun operasyonlarına da lojistik destek sağlamayı da sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

TÜRK BİRLİĞİNE SALDIRIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA: RUSYA, BİZZAT PUTİN VASITASIYLA TEYİT ETTİ

El Bab operasyonu sırasında Türk birliğine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısı üzerinden saldırının failine ilişkin son bilgiler sorulan Kurtulmuş, "Rusya, açıkça saldırıda bulunan hava araçlarının Rusya'ya ait olmadığını bizzat Sayın Putin vasıtasıyla teyit etmiştir. Saldıran hava aracının, bölgedeki bütün hareketliliğin hepsinin kayıtları var. Bunlarla ilgili teyit yapıldıktan sonra gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Kayıtlar gözden geçirildikten sonra gerekli adımlar atılacaktır" diye konuştu.

YUNANİSTAN'DAN GELEN 'MÜLTECİ' İDDİALARINA YANIT

Yunanistan'ın, Türkiye'nin günde 3 bin mülteciyi Yunanistan'a geri göndermeyi planladığına dair basında yer alan iddiası sorulan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı: "Eş zamanlı olarak iki anlaşma yürütülmüştür. Bunlardan biri vize serbestisi anlaşması ve geri kabul anlaşması. Türkiye üzerine düşeni yaptı. Şu an neredeyse Türkiye'den yasadışı yollarla giden göçmenler sıfır düzeyine inmiştir. Bizim AB'den beklentimiz, AB tarafının da kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesidir. AB, vize serbestisini bir an evvel uygulamaya koymalıdır. AB, Türkiye'nin göçmenlere yapmış olduğu desteklerin yükünü hafifletmek bakımından 3 milyar Dolar'lık fonu kullandırma kararı almıştı. Bu fonun kullanılmasıyla ilgili AB'nin bu işi bir takvime bağlamasını temenni ediyoruz"

ALMANYA VE BELÇİKA MAHKEMELERİNİN PKK KARARINA TEPKİ: ASLA MEŞRU GÖRÜLEMEZ

Almanya ve Belçika'daki bazı mahkemelerin PKK'lileri serbest bıraktığı yönündeki haberler hakkında görüşleri sorulan Kurtulmuş, "AB, PKK'yı terör listesine alırken sadece bizim ricamız üzerine almadı. PKK dediğimiz örgüt, Avrupa ülkelerinde çok sayıda terör faaliyetinde bulundu. AB'nin PKK'yı terör örgütleri listesine koymasının temel nedeni budur. AB'nin PKK'yı terör listesinden çıkaracağını söylemek ya da böyle bir çalışmanın içinde olmak akla ziyan bir iştir. Bahsi geçen mahkeme kararları, münferittir. Mahkemelerde alınan bu karar, maalesef Avrupa içerisinde yükselen ırkçılığın ve Türkiye karşıtlığının bir terör örgütünü destekleyecek mahkeme kararı alma noktasına kadar gelmiş olduğunu göstermesi bakımından hazindir. Bu mahkeme kararları kabul edilemez, asla meşru görülemez bir tavırdır. Bu karar Avrupa açısından alarm vericidir" diye konuştu.

'HAŞDİ ŞABİ' KARARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA: ÜMİT EDERİZ IRAK HÜKÜMETİ SÖZLERİNİN ARKASINDA DURUR

Irak Meclisi'nde, Haşdi Şabi'nin Irak ordusuna katılmasına yönelik alınan karar hakkında Türkiye'nin görüşleri sorulan Kurtulmuş, "Haşdi Şabi konusundaki titizliğimiz Irak hükümetiyle her vesileyle paylaşılıyor. Telafer, Musul konusunda Haşdi Şabi'nin bu şehirlerin içerisine girmemesi konusunda bir ittifak söz konusudur. Irak parlamentosu Haşdi Şabi'yi kısmen meşrulaştıran bir karar almıştır. Bu karara rağmen Irak Başbakanı'nın ifadesiyle Haşdi Şabi, bu şehirlere girmeyecek ve olası bir mezhep çatışmasının kapısı açılmayacaktır. Ümit ederiz Irak hükümeti bu sözlerin arkasında durur" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr