Hükümetin, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu gerekçesiyle bu yılki ILO Konferaransı’nda çalışanları Memur-Sen’in temsil etmesi kararı konferansa az bir süre kala işçi ve memur konfederasyonları arasında kriz yarattı. ILO’ya Memur-Sen’in katılmasına 6 konfederasyon içerisinde bir tek Hak-İş itiraz etmedi.

En fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu olan Türk-İş hükümetin kararı üzerine, ILO konferansına katılmama kararı aldı. DİSK, Memur-Sen’in hem de toplam sendika üyeleri içinde temsil oranının düşük olması nedeniyle en çok temsile sahip örgüt ölçütüne uygun olmadığını belirtti.

Katılmama kararı aldılar

Yapıcı bir müzakere süreci yürütülmediğine işaret eden DİSK, Memur-Sen’in ILO delegeliğine Konferans Delege Onay Komitesi’nde itiraz etme kararı aldı. Katılım konusunda görüş alınmadığına işaret eden KESK, işlemi “atama” olarak değerlendirdi. KESK, uluslararası sendikal kurum ve kuruluşlarla görüşme, Memur-Sen’in delegeliğinin iptali için ILO nezdinde girişimde bulunma kararı aldı.

Sendikalarla görüşülmeden böyle bir karar alınmasını ‘atama’ olarak değerlendiren Türkiye Kamu-Sen, konferansa katılmama kararı aldı. Hak-İş ise bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı. Memur-Sen ise “Türkiye’deki tartışılan boyutuyla işçi - memur ayrımı gibi bir durum ILO’da yoktur.Çalışan kesimi ILO’da biz temsil edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr