Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hükümet, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı ve KKTC’nin kuruluş yıldönümü olan 15 Kasım’ın da aralarında bulunduğu törenleri “sivilleştirme” kararı aldı.

Hükümet tarafından hazırlanan çalışmaya göre, “askeri törende kullanılan tankların ve ağır silahların kaldırılması, yerine ‘kültürel gösterilerin’ konulması” kararı alındı.

Milliyet gazetesinden Sefa Karahasan'ın haberine göre, Kıbrıs’ta devam eden görüşmeler sırasında böyle bir adımın atılmasının, barış sürecine de katkı yapacağı kaydedildi.

Halk dansları ve akrobasi

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, askeri törenlerle ilgili çalışma Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldi. Bakanlar Kurulu’nda, “Törenlere asker aileleri ve Türkiye’den gelen heyetlerin dışında halktan katılım olmuyor. Bunu düzenlememiz gerekir” görüşü ortaya çıktı. Askeri yetkililerle yapılan istişarelerin ardından hükümet yetkili birimlere bir çalışma hazırlattı.

KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, törenleri protokol kutlamasından çıkarıp halk kutlaması haline getireceklerini söyledi.  Törenlerde, halk dansları gösterileri, kültürel tanıtımlar, fener alayları, akrobasi gösterileri, milli oyuncular, milli spor kulüpleri ve benzeri etkinlikler yer alacak. Böylece etkinliklerde görev alanların ailelerinin ve yakınlarının törenlere katılması sağlanacak. Törenlerde asker geçişi olacak ama ağır silahlar tarihe karışacak. Sadece temsili olarak bir veya iki ağır silahın gösterilerde olabileceği belirtildi.

Milliyet gazetesine açıklama yapan hükümetten üst düzey bir kaynak, “Törenlerde halkı soyutladık. Yapılan çalışma çok doğru. Asker ile de konuştuk. Halka daha fazla hitap eden geçit törenleri yapacağız. Törenlerde asker geçişi olacak. Halk ile kucaklaşan törenler yapmak amacındayız” dedi. Askeri kaynaklar da, bu yöndeki çalışma yapıldığını doğruladı ancak son şekline hükümetin karar vereceğini söyledi. Hükümetin yaptığı çalışmanın bu sene yapılacak 20 Temmuz’dan sonraki tüm törenler için geçerli olduğu öğrenildi. Ayrıca çelenk koyma törenine de bir düzenleme getirildi. Buna göre 20 Temmuz ve 15 Kasım’da devleti temsilen Cumhurbaşkanı, askeri temsilen askeri yetkili ve Türkiye’yi temsilen de Türkiye’den gelen üst düzey yetkili çelenk koyacak. KKTC medyası da  düzenlemeyi, “Askeri geçit törenleri tarih oluyor” manşeti ile duyurdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr