Baro Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “AYM’nin kararına uymayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı, kendi meşruiyetini tartışmaya açarak, kendisinin de ‘tanınmaması’ zeminini yaratıyor. Özlemini duyduğu ‘yeni anayasa’ ve ‘başkanlık sisteminin’ de ne olduğunu açıkça topluma göstermiş olmaktadır” denildi.

Baronun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın yemini anımsatılarak, şöyle devam edildi: “Cumhurbaşkanı’nın bu beyanları ile Anayasal durumu ve konumunu hiç anlamadığı ya da anlamak istemediği anlaşılmaktadır. Anayasa’nın 6/3.maddesine göre hiç bir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz. Türk milleti adına yargı yetkisi kullanan ve karar veren AYM kararını tanımadığını söyleyerek, esasen milleti tanımadığını söylemiş olmaktadır. Türk Milleti önünde ettiği yemini, Anayasal yetki ve görevlerini düzenleyen hükümleri, Anayasa’yı açık olarak çiğnemekte ve suç işlemektedir. Anayasa uyarınca devletin başı sıfatıyla, Anayasa’nın uygulanmasını gözetmekle yükümlü Cumhurbaşkanı, andını ve anılan Anayasal hükümleri çiğneyerek, millet adına karar veren yargı kararını tanımadığını ve uymayacağını beyan ederek, kendisinin ve konumunun hukuki dayanak ve zeminini, meşruiyetini ortadan kaldırmaktadır. Cumhurbaşkanı’nın AYM kararına ‘uymayacağı’ beyanı da tarafımızdan anlaşılabilmiş değildir. Gerçekten Cumhurbaşkanının bir yargı kararını, dolayısıyla AYM kararını ‘uygulamak’ gibi bir görev ve yetkisi bulunmadığından, anılan karara ‘uymama’ gibi bir husus da söz konusu olamamaktadır.”

‘Meydan okuma’

Açıklamada, “Anayasa kurallarını tanımamak esasen kendi konum ve sıfatını da tanımamak ve reddetmek anlamına gelmektedir. Gerçekten kendi hukukilik ve meşruiyet kaynağı olan Anayasayı tanımamak, kendi meşruiyetini tanımamak anlamına gelmektedir. Bu açıdan Anayasayı tanımayan, kabullenmeyen, ilgili kurallara ve yeminine uymayan, millet adına yargı yetkisi kullanan en üst yargı organını ve onun karanını tanımayıp ona meydan okuyan, dolayısıyla da milleti tanımayıp meydan okuyan bir cumhurbaşkanı meşruiyetinin dayanağı olan hukuki zeminini kaybetmiş olmaktadır. Konum ve sıfatı ne olursa olsun her makamın hukukiliği ve meşruiyeti, ancak onun Anayasaya, onun kurallarına ve hukuka uyduğu sürece mevcut olabilir” denildi.

Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan da Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının, Anayasal devlet için bir ciddi bir tehdit olduğunu söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kazan, “Anadolu’da, ne söylediğini bilmeyen kendini kaybetmiş insanların taşkın davranışlarına karşı ‘aman ilişmeyin’ diye söylenen bir söz vardır...... Ne diyelim şimdi ‘aman ilişmeyin’ mi diyelim? Kanun hükümsüz, yasaya saygı yok......Bırakın hukuk devletini kanun devleti bile olamadık.....” dedi. Kariyer Hukuk Derneği’nin “Liderler Zirvesi” programına katılan Prof. Dr. Duygun Yarsuvat da Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Yarsuvat, “AYM hukuk devletinin bir simgesidir. Yasama kanun yapar bunu da yargı denetler. AYM’nin verdiği kararlar ne olursa olsun kabul edilmesi gereken kararlardır. Aksi takdirde ülkede kaosa sebebiyet verirsiniz” dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr