“Türk milletini, Cumhuriyetini alenen aşağıladığı ve hakaret ettiği” iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Hüsnü Mahalli “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla” tutuklandı. Hâkim tutuklama kararında tedavi altında olması gerektiğini söyleyen MS hastası Mahalli’ye “ceza infaz kurumlarında doktorların mevcut olduğunu” belirtti.

Hüsnü Mahalli katıldığı TV programındaki yorumları ve Twitter paylaşımlarıyla “Türk milletini, Cumhuriyetini alenen aşağıladığı ve hakaret ettiği” iddiasıyla 12 Aralık’ta gözaltına alınmıştı. MS (Multpl Skleroz) ve diyabetik polinöroterapi hastası olan Mahalli önceki gece sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Gözaltı süresi dolan Mahalli dün savcılık ifadesi için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Mahalli, ifadesinin ardından kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve Cumhurbaşkanı’na hakaret suçundan tutuklama istemiyle sevk edildiği İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklandı.

Hâkimden ‘analiz’

Tutuklama kararında, Mahalli’nin Halk TV’de katıldığı programda yaptığı konuşmalarla Cumhurbaşkanı’nın ve hükümet üyelerinin terör örgütlerinin arkasında olduğunu, Suriye’de yaşanan olaylardan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin sorumlu ve sebep olduğunu iddia ettiğini belirtildi. “Oysa gerçek durumun bu şekilde olmadığını” belirten hâkim Mustafa Çakar, Türkiye’nin Suriye ya da başkaca yerde hiçbir şekilde hiçbir terör örgütüne destek olmadığını savunarak, aksine bu örgütlerin karşısında olduğu ve mücadele ettiğini belirtti.

Yargıç Çakar, Mahalli’nin MS hastası olduğunu ve tedavi olması gerektiğini belirttiğini anımsatarak “Tutuklu kaldığı dönemde hastanede yatması gerekmesi durumunda hastanede tedavisine devam edebileceği, cezaevlerinde doktorların mevcut olduğu” ifadelerine yer verdi.

Hâkim, Mahalli’nin serbest kalması halinde kaçacağını, delilleri yok edeceğini, gizleyeceği veya değiştireceğini suçun mağduru ve tanıkları üzerinde baskı kurma girişiminde bulunacağını öne sürdü. Mahalli’nin gözaltına alınması için gerekçe gösterilen TCK’nin 301. maddesinde düzenlenen ve soruşturma açılabilmesi Adalet Bakanlığı iznine tabi “Türk milletini, Cumhuriyetini alenen aşağılama” suçu ile ilgili izin alınmadığı ortaya çıktı.

‘Suçlama onur kırıcı’

Mahalli savcılık ifadesinde şunları söyledi: “Arap Baharı’na kadar hükümet politikalarını desteklemekteydim. Ancak sonra hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmeye başladım. Devletimizin uluslararası camiada mağdur olmaması, devlet ve milletin zor durumda kalmaması için uyarılarda bulundum. 2011’de dönemin Başbakanının tavsiyesiyle Türk vatandaşı oldum. Atılı suçlamaya muhatap olmak onur kırıcı.”

                                        Gazeteci Hüsnü Mahalli geceyi hastanede geçirmişti

Sosyal medya aracılığıyla Türkiye Cumhuriyeti devletini aşağıladığı ve Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Hüsnü Mahalli savcıya verdiği yaklaşık 1 saatlik ifadenin ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.

"Erdoğan'ın isteğiyle Türk vatandaşı oldum"

Gazeteci Hüsnü Mahalli savcıya verdiği ifadesinde "Bana isnat etmiş olduğunuz suçlamayı anladım. Öncelikle şu sözü belirtmek isterim ki, ben 2011 yılının ortalarında ve Arap Baharı olarak tabir edilen döneme kadar mevcut hükumet politikalarını desteklemekteydim. Bu konuda yazı ve söylemlerim de mevcuttur. Ancak, belirttiğim dönemlerden sonra hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmeye başladım. IŞİD, El Nusra gibi terör örgütlerinin gerek sosyal medya gerekse yazılı ve görsel basın ve diğer platformlarda yaptıkları propaganda faaliyetlerinin içeriği açık kaynaklardan tespit edilebilmektedir. Ben söz konusu tespitlere dayanarak hükumetin bu konuda duyarlı olmasını, bu gibi değerlendirmelerin ülkemizi ve hükumetimizi uluslararası camiada zor durumda bırakacağını, duyarlı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak belirttim. Bu söylemlere muhatap olan hükumetimizin ve devletimizin uluslararası camiada mağdur olmaması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve milletinin zor durumda kalmaması için uyarılarda bulundum. Atılı suçlamaya muhatap olmak benim için onur kırıcıdır. Benim, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin saygınlığını zedeleyebilecek şekilde bir olgu itham etmem söz konusu değildir. Ben 2011 yılına kadar, hükumetimiz ile Ortadoğu ülkeleri arasında dostluk ilişkileri kurulmasına ve geliştirilmesine aracılık ettim, hükumetimize bu konuda danışmanlık da yaptım. Ben Ortadoğu'da tanınan bir gazeteciyim. Türkiye Cumhuriyeti adına danışmanlık yaptığım için Arap medyasında benim için Türk ajanı söyleminde bulunulmuştur. 2011 yılı Şubat ayında da, dönemin başbakanının tavsiyesiyle Türk vatandaşı oldum. Anlattığım nedenlerle suçlamayı kabul etmiyorum. Benim Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ve Cumhurbaşkanına hakaret etmek söz konusu olamaz ve kendime hakaret olarak sayıyorum. Ayrıca benim nörolojik MS hastalığım bulunmaktadır. Gözaltındayken rahatsızlanmam sonucu doktorların tedavi görmem yönündeki ısrarlarına rağmen ifade vermek amacıyla adliyeye geldim. Yeniden hastanede tedavi olmam gerekmektedir. Sağlık sorunlarımı devlet büyüklerimiz de bilmektedir." dedi.

Gözaltı süresi doldu

Mahalli dün öğleden sonra, polis tarafından elektro-şok tedavisi için Cerrahpaşa Hastanesi'ne getirildi. Tedavi sürerken, Mahalli'nin gözaltı süresi doldu. Cumhuriyet Savcılığı bunun üzerine, Mahalli'nin tedavisi sürdüğü için ifade işlemini bugüne bıraktı. Mahalli'yi tedavi eden doktorlar da gazetecinin geceyi hastanede geçirmesinin daha faydalı olacağı yönünde görüş bildirdi.

Savcılık bunun üzerine ifadeyi bugüne erteledi. Gece geç saatlerde Cerrahpaşa Hastanesi'ne gelen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Avukat Turan Aydoğan ve Muhterem Aktaş, Mahalli ile görüştü.

Yarkadaş, "Mahalli'nin sağlık durumu iyi. Gözaltının yasal süresi doldu. Savcılık ve hastane arasında kurulan diyalog sonucu, geceyi burada geçirmesi yönünde karar alındı" dedi.

Mahalli'nin de hastanede kalarak bazı tetkikleri yaptırmak istediğini söyleyen Yarkadaş, "Kendisini iyi gördüm. Morali ve neşesi yerinde. Organize Şube'deki polisler ilgilenmişler, bir sıkıntı yaşamadığını söyledi. Perşembe günü öğlen tedavisi bitecek ve ifade vermeye gelecek" ifadesini kullandı.
Mahalli'nin MS tedavisi gördüğünü, bu tedavinin aksamaması için polis tarafından hastaneye getirildiğini söyleyen Yarkadaş, "Bu durum konusunda emniyete bilgi vermiştik. Hastaneye getirilmesinin sebebi bu... Savcılık tedavi sürüyor diye ifade alma işlemini karşılıklı diyalogla erteledi" dedi.

Gazeteci Mahalli’ye ‘301’ suçlaması

Gazeteci Hüsnü Mahalli’nin Twitter paylaşımıyla, “Türk milletini, Cumhuriyetini alenen aşağıladığı ve hakaret” ettiği iddiasıyla gözaltına alındığı ortaya çıktı. Hüsnü Mahalli 12 Aralık günü “Twitter üzerinden devlet büyüklerine hakaret ettiği” iddiasıyla gözaltına alındı.

Avukatları soruşturmayı yürüten savcılığa sundukları dilekçede Mahalli’nin MS ve diyabetik polinöroterapi hastalığı olduğunu belirterek, bir an önce ifadesinin alınarak tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmesini talep etti. Dilekçede, Mahalli’nin ifadesinin henüz alınmadığı vurgulanarak MS hastalarının hayatlarını idame ettirebilmeleri için ilaçlarını zamanında alması, hijyenik koşullarda bulunması ve fizik tedavi uygulanması gerektiğine dikkat çekildi. Mahalli’nin sağlık durumunda gözaltına alındığı günden bu yana gözle görülür bir gerileme olduğu belirtilen dilekçede “Müvekkil 67 yaşında olup dünyaca tanınan ve BBC’de 18 yıl muhabirlik ve gazetecilik yapmış bir şahsiyet olup, içerisinde bulunduğu bu durum gerek fiziken gerekse psikolojik olarak kendisini olumsuz etkilemektedir” denildi. Mahalli gözaltına alınırken yanında olan CHP’li Barış Yarkadaş, “Hüsnü Mahalli’nin evinde yapılan aramada, ayakkabı kutusunun içinde para çıkmadı. Evde bol kitap ve bol gazete çıktı” diye konuştu. Basın Konseyi de sağlık sorunlarına dikkat çektiği Mahalli’nin bir an önce ifadesinin alınarak serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr