Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi yönetimi, olağanüstü hal ve kanun hükmünde kararnamelerle ilgili ikisi kendi fakültesinin öğretim üyesi olmak üzere üç profesörün katılacağı açık oturumun düzenlenmesine izin vermedi. Fakültenin yasağı Ankara Valiliği’nin 30 Kasım’a kadar “umuma açık alanlarda toplantı ve gösterileri” yasaklayan kararına dayandırması da tepki çekti. Ankara Hukuk Fakültesi’nde Perspektif Öğrenci Topluluğu, 26 Ekim’de OHAL ve KHK’lerle ilgili bir açık oturum düzenlemek istedi. Fakülte yönetimine salon için başvuran öğrenciler açık oturumda fakültede hocalık yapan Prof. Dr. Metin Günday ve Prof. Dr. Selin Esen ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Baskın Oran’ın konuşma yapacaklarını bildirdi. Etkinlik için 15 gün önce başvurularını yaparak salon isteyen öğrencilere önce salon yerine bir amfi verileceği söylendi. Dekan Prof. Dr. Muharrem Özen’le görüşen öğrencilere yönetim kurulunun konuyu görüşeceğini dile getiren Prof. Özen, Baskın Oran’ın da rektörle arasının iyi olmadığını söyledi. Fakülte yönetimi bir süre sonra da Ankara Valiliği’nin 30 Kasım’a kadar “umuma açık alanlarda yapılacak toplantı ve gösterilere” ilişkin getirdiği yasağı gerekçe göstererek açık oturuma izin verilmediğini bildirdi.

'Olacak şey değil’

Ankara Hukuk’un duayen hocası Prof. Metin Günday tepkisini “Türkiye’nin en köklü hukuk fakültesinde OHAL rejiminin hukuki durumu bile konuşulamayacak. Olacak şey değil. Hukuk fakültesi yönetiminin bunu engellemesi ne kadar acı bir şey. Maalesef Ankara Üniversitesi bunu yapıyorsa Türkiye’deki diğer üniversitelerin durumunu düşünün” sözleriyle gösterdi. Öte yandan, Ankara Hukuk’un izin vermemesinin ardından toplantının aynı kampusta Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yapılması için girişimde bulunulduğu öğrenildi.

'Türkiye’nin geldiği hali gösteriyor'

Prof. Baskın Oran, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, yasağın Türkiye’nin geldiği hali gösterdiğini belirterek, “Yeni Cami’nin önünden geçen Bekri Mustafa’yı cemaat yakalamış ve ‘İmam ortalıkta yok, şu mevtanın cenaze namazını kıl’ demişler. Zorda kalan Bekri Mustafa teklifi kabul etmiş ama cenaze namazından önce musalla taşında mevtanın kulağına eğilerek bir şeyler söylemiş. Namazı kıldırdıktan sonra cemaat Bekri Mustafa’ya teşekkür etmiş ve mevtanın kulağına ne söylediğini sormuşlar. O da, ‘Öte tarafta İstanbul’un halini soracak olurlarsa Bekri Mustafa’yı Yeni Camii’ye imam yapmışlar’ dersin’ dediğini anlatmış. İşte öteki dünyada ve bu dünyanın herhangi bir yerinde Türkiye’nin ne halde olduğu sorulacak olursa Ankara Hukuk Fakültesi’nde 3 profesörün Anayasa’da OHAL ve KHK’ler konusunda yapacakları açık oturumun fakülte yönetimi tarafından iptal edildiğini söyleyin” dedi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr