Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, "darbe mahkemeleri" adı altında özel yetkilerle donatılmış bir mahkeme kurma hazırlıklarının bulunmadığını belirterek, "Açılacak dava çok fazla olur, kapasite üzerinde iş gelirse yeni ağır ceza mahkemeleri kurularak, 12 Şubat 2015'teki ağır ceza mahkemelerindeki ihtisaslaşmaya yönelik karar gereği yetkilendirme yapılır." dedi.

Yılmaz, bazı basın yayın organlarında yer alan "darbe mahkemeleri kurulacağı" yönünde çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı.

"Darbe Mahkemeleri" adı altında yeni, özel yetkilerle donatılmış bir mahkeme kurulması yönünde çalışmaları bulunmadığını bildiren Yılmaz, şu anda böyle bir ihtiyaç da bulunmadığını söyledi.

Yılmaz, HSYK 1. Dairesi'nin 12 Şubat 2015 tarihli ağır ceza mahkemelerinde ihtisaslaşmaya yönelik kararı gereği, birden fazla ağır ceza mahkemesi olan yerlerde 2. ağır ceza mahkemelerinin terörle görevli mahkemeler olarak belirlendiğini, 3. ağır ceza mahkemelerinin de uyuşturucu ile ilgili suçlara bakmakla yetkilendirildiğini hatırlattı.

Bu karar gereği, ihtiyaç halinde yeni kurulacak mahkemelere, yine ihtiyaca göre yetkilendirme yapılacağını söyleyen Yılmaz, "Ancak 'yeni darbe mahkemeleri geliyor' şeklinde bir algı yanlış. Yeni darbe mahkemeleri gelmiyor. Darbe mahkemeleri adı altında özel yetkilerle donatılmış bir mahkeme kurma hazırlığımız yok, bu mahkemelere şu an ihtiyaç da yok ama açılacak dava sayısı çok fazla olur, mahkemelerin kapasitesi üzerinde iş gelirse yeni ağır ceza mahkemeleri kurularak, 12 Şubat 2015'teki ağır ceza mahkemelerindeki ihtisaslaşmaya yönelik karar gereği yetkilendirme yapılır." diye konuştu.

"KURULACAK MAHKEME YİNE AĞIR CEZA MAHKEMESİ OLACAK"

İhtiyaca göre, örneğin Ankara'da yeni 20 ağır ceza mahkemesi kurmaya karar verilmesi halinde, bunun hepsinin faaliyete geçirilmeyeceğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bazen 10'unu faaliyete geçiriyoruz, ihtiyaç oldukça yeni ağır ceza mahkemelerini faaliyete geçiriyoruz. Diyelim ki hepsi bitti, artan nüfus ve iş yüküne göre yeni ağır ceza mahkemeleri açılmak zorunda kalındı, bunun da yolu var. Bakanlığın teklifi ve HSYK'nın kabulü ile gerekli işlemler yapılıyor ama şu anda yeni bir darbe mahkemesi, özel yetkilerle donatılmış bir mahkeme gelmiyor. Öyle bir şey yok. Eğer kurulması gerekirse kurulacak mahkeme yine ağır ceza mahkemesi olacak, ihtisaslaşma kararımız gereğince iş durumuna göre bu mahkemeye teröre bakma yetkisi verilebilir, uyuşturucu ile ilgili suçlarda ihtiyaç görülürse o yetki verilir, bunlar dışındaki suçlarda çok fazla artış olmuştur, yeni mahkemeye ihtiyaç duyulmuştur, bu durumda yeni ağır ceza mahkemesi kurulur. Artan işe, nüfusa göre ihtiyaç olduğunda zaten kuruluyor. Yoksa özel yetkili, yeni yasayla düzenlenen bir darbe mahkemesi kurma hazırlığımız yok."

HSYK Başkanvekili Yılmaz, şu anda "yeni ağır ceza mahkemesi kurulması"na ilişkin bir kararları da bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İleride ihtiyaç olursa zaten basit. İhtiyaç halinde Ankara ve İstanbul'a yeni ağır ceza mahkemeleri kurulması uygun görülürse hemen kurarız ama öyle bir şey yok daha ortada. Artan nüfusa ve işe göre ihtiyaç hasıl olursa varsa kurmuşsak ve faaliyete geçirmemişsek, faaliyete geçiririz, yoksa yeni mahkeme kurmamız gerekiyorsa yenisini kurarız ama bu mahkemeler farklı bir mahkeme olmaz, ağır ceza mahkemesi kurulur. Yetkilendirme kararımız uyarınca, ihtiyaç hasıl olursa teröre bakma yetkisi verilir. Yeni, özel yetkili, sırf teröre bakan bir darbe mahkemesi falan kurulmuyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr