Dünya genelinde düşen kârlılığın somut etkileri görülmeye devam ediyor. Küçülmeye giden bankalardan HSBC’de dünya genelinde yaklaşık 50 bin kişinin işten atılacağı düşünülüyor.

Bankanın Türkiye’de 180 kadar şubeyi kapatma hazırlığında olduğu ve dün itibariyle en az 10 şubesinin kapatıldığı iddia ediliyor. Banka bireysel bankacılık tarafında küçülürken, ticari ve özel bankacılığa ağırlık vereceği bildiriliyor. İç Anadolu ve Doğu bölgelerinden başlayarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde de kapatmanın devam edeceği söyleniyor.

Çalışanlara şube kapatmalarının tebliğ edildiği Nisan sonunda bütün şubelerin kapatılmış olacağı söylenenler arasında.

'TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARTMALAR VAR'

Bu kapatma dalgasıyla birlikte işten atılmaların başladığı ve yüzlerce emekçinin de işsiz kalacağı düşünülüyor. Çalışmaya devam edecekler için ise yakın bölgelerde iş ve ekstra ücret teklif edilerek bir tür pazarlık dalgasının yaratıldığı söyleniyor. İşten çıkarılanlara tazminatları haricinde 6 maaş ve bazı personele de civar illerde iş teklif edildiğini söyleyen çalışanlar yanında sudan sebeplerle çalışanların tazminatsız işten çıkarıldığını söyleyen banka çalışanları da var. Tokat’ta çalışanlara Samsun’da iş teklif edildiği de çalışanlar tarafından dillendiriliyor. İşten çıkarmaların iki haftadır devam ettiği söylenenler arasında.

Daha önce düşen kârlılık neticesiyle diğer bankalarda da satılma yoluna gidilmiş ve bireysel bankacılıktan çekilerek küçülmeler gerçekleşmişti. Krizin ve küçülmelerin faturası yine işten atılan emekçilere kesilmişti.

Banka çalışanları düşen kârlılığın faturasının 2500 lira bile almayan çalışanların işsiz bırakılarak çıkarıldığını düşünüyor. Bu durumda sadece banka çalışanlarının değil, çağrı merkezlerinde çalışanların da işsiz kalacağı sektörde çalışanlar tarafından gündeme getiriliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr