72 ülkede yürüttüğü faaliyetleriyle dünyanın en yaygın bankalarından biri olan HSBC'ninTürkiye pazarından çıkış kararında yeni bir aşamaya gelindi. HSBC CEO'su Stuart Gulliver'in Şubat 2015'teki açıklamasından bu yana son bir yıldır gündemde olan HSBC'ninTürkiye pazarından çıkış kararını bugünlerde gözden geçirdiği belirtildi. Bankacılık kulislerinde konuşulanlara göre, HSBC buradaki operasyonlarını defter değerinin altında bir fiyata satmak yerine, cazip bulduğu ticari ve kurumsal bankacılık alanına odaklanarak Türkiye pazarında kalmaya devam edebilir.

ING GRUP İLE ANLAŞAMADI

HSBC'nin Global CEO'su Gulliver geçen yıl şubat ayı sonunda, Meksika, Brezilya, ABD veTürkiye gibi güçlü performans sağlayamadıkları bazı pazarlardan çıkmayı düşündüklerini açıklamıştı. Kurumun Türkiye pazarından çıkış kararı bankacılık çevrelerinde geniş yankı bulmuştu. Ardından Haziran 2015'te HSBC Türkiye'den yapılan açıklamayla çıkış stratejisi ve satış müzakereleri resmiyet kazanmıştı. Bu açıklamayla birlikte potansiyel alıcılarla görüşmelerini sürdüren HSBC Türkiye'nin temmuz 2015'te Hollandalı ING Group ile anlaşmaya çok yakın olduğu gündeme gelmiş ancak görüşmeler sonuçlanmadan sona ermişti. Bu süreçte müzakerelerde HSBC Türkiye için defter değerinn altında, 700-750 milyon dolarlık bir fiyat oluştuğu da kamuyouna yansımıştı.

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ

Türkiye'de durum böyle iken, HSBC ağustos 2015'te, Brezilya'daki bankası Banco Bradesco'nun satışını beklentilerin üzerinde bir fiyata gerçekleştirdi. HSBC, Brezilya'daki operasyonunu defter değerinin yaklaşık 1.8 katına denk gelen 5.2 milyar dolara sattı. Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, HSBC'nin özkaynağına ciddi bir katkı sağlayan bu satışın ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Brezilya'daki bankanın beklentilerin üzerinde bir fiyata satılması, HSBC yönetiminin elini rahatlatırken, artan özkaynakla birlikte kâr beklentisini de yükseltti. Globalde yüksek kâr beklentisinin yarattığı baskı ile Türkiye'nin özellikle ticari ve kurumsal bankacılıktaki potansiyelini yeniden değerlendirmeye alan HSBC, Şubat ayı sonunda toplanacak yönetim kurulundaTürkiye için nihai kararını verecek. Konuya yakın kaynaklar, cazip bir teklif gelmesi dışında HSBC'nin bir süre daha Türkiye'de kalmaya devam etmesinin daha yüksek bir ihtimal olduğunu söylüyor.

1990'DAN BU YANA TÜRKİYE'DE

Türkiye'de 1990 yılında Midland Bank Anonim Şirketi unvanıyla faaliyete başlayan ve 1999 yılında ünvanını 'HSBC Bank Anonim Şirketi' olarak değiştiren HSBC Türkiye Eylül2001'de Demirbank'ı 350 milyon dolara satın alarak faaliyetlerini gnişletti. 30 Eylül 2015 itibariyle Türkiye ve KKTC'de toplam 291 şubesi ve 5 bin 266 çalışanı bulunuyor. Konsolide mali tablolara göre, 30 Eylül 2015 tarihinde sona eren dönemde HSBCTürkiye'nin aktif toplamı 32 milyar TL, kredileri brüt 23 milyar TL ve mevduatları da 20 milyar TL seviyelerinde seyrediyor. HSBC aynı dönemde 225.6 milyon TL zarar açıkladı. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr