Özellikle IŞİD kaynaklı tehditlerde artış yaşanırken kiliselere veya Hristiyan din adamlarına yönelik tehdit ve saldırıların faillerinin bulunmadığı belirtildi. Özellikle Noel döneminde Hristiyanlara yönelik nefret söylemlerinde artış olduğu belirtilen raporda, kilise kurma talepleri için Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüş istenmesi eleştirildi. Raporda Ankara Çankaya ve Kayseri’deki kilise taleplerinin ardından talep edilen yerlerin “camii” olacağının kendilerine bildirildiği belirtildi. Hristiyanların Noel kutlaması veya stant gibi talepleri Karşıyaka ve Bornova Belediyeleri tarafından dahi reddedildi. İnegöl’deki bir AVM’de açılan kilise ise baskılar nedeniyle AVM yönetimince kapatıldı.


İhlallere tam gaz devam


Derneğin raporunda 2015 yılında Protestan Hristiyanlara yönelik nefret suçlarının devam ettiği ve fiziksel saldırılar yaşandığı belirtildi. “Okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine katılmaya zorlama, müfredata yeni konan İslam dini içerikli seçmeli dersler çerçevesinde halen bazı sorunlar yaşanmaktadır” denilen raporda Hristiyan öğrenciler için düşünülen Temel Dini Bilgiler dersine ait ders kitabının Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmasına rağmen bir ilerleme olmadığı belirtildi. Kimliklerdeki bulunan din hanesinin  ayrımcılık açısından risk oluşturmaya devam ettiği ifade edilen raporda Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamı davasının da 9 yıldır sonuçlandırılmadığına dikkat çekildi.

Raporda, Noel kutlamalarının kamuya açık alanda yapılması talebine izin konusunda sorunlar yaşandığı belirtilerek “Önceki yıl izin verilen birçok etkinliğe güvenlik vb. nedenlerle izin verilmemiştir” denildi. Raporda, hak ihlalleri şöyle sıralandı:
 

IŞİD kaynaklı tehdit ve saldırılar arttı

- Balıkesir’de kilise kapısına  “Türk İslam Birliği” yazılı kağıt asıldı. Binanın duvarına “Allah Birdir” yazıldı.

- Samsun’da eli sopalı erkek bir şahıs kilisenin kapısına gelerek küfür ve hakaretlerde bulundu. Polis şahsın elindeki sopayı bıraktırdı ama gözaltına almadı. Aynı kişi bir süre sonra tekrar kapıya geldi.

- İzmir Torbalı Baptist Kilisesi önderine, köyün camiinde Hristiyanlara yönelik nefret söylemi içeren hutbeden bir süre sonra, tarlada ailesi ile birlikte çalışırken, orman içinden birkaç defa av silahı ile ateş edildi.

- Ankara Batıkent’teki kiliseye gelen bir kişi kilise önderine darp girişiminde bulundu. Karakola götürülen kişi serbest bırakıldı. Aynı kişi kiliseye yeniden geldi ancak bu defa aranmasına rağmen polis kiliseye gelmedi.

- Noel ve yılbaşının kutlanmaması ile ilgili nefret söylemleri, bilboard reklamları, afişler, gazete haberleri ve televizyon programları, kutlamalar döneminde tedirginlik yaşanmasına neden oldu.

- Ağustos ayının ikinci yarısında başlamak üzere, Türkiye genelinde 15 kilise ve 20’ye yakın kilise önderi tehditlere maruz kaldı. Tehdit içerikleri, tehdidin geldiği telefon numarası, e-mail adresleri, Facebook profilleri ve Youtube video linkleri şikayet dilekçelerinde belirtilmelerine rağmen bugüne kadar failleri bulunmadı.

Tehdit içerikleri, kullanılan görseller, marşlar ve kullanılan hesap isimleri bu tehditlerin IŞİD kaynaklı olduğunu gösterdi. 30 Aralık günü Ankara’da yakalanan 2 IŞİD üyesinin canlı bombanın ifadelerinde Ankara’daki kiliselerde keşif yaptıkları ortaya çıktı.


Kilise talebine “orası cami olacak” yanıtı


- Kanunda bir engel olmamasına rağmen belediyelerin oy kaybetme korkusu ve idarecilerin ‘kilise yapılmasını onaylayan kişi’ olmak istememesi nedeniyle, ibadet yeri başvuruları sonuçsuz kalmaya devam etti.

- Kilise talepleri, kurumlar tarafından, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönlendirildi veya Başkanlıktan görüş istendi. Resmi kuruluşların tasarrufunda bulunan ve amacı dışında kullanılan kilise binalarından, pazar günleri veya bayram günlerinde dahi Hristiyanların yararlanması engellendi.

-  Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımında olan ve geçmişte spor salonu olarak kullanılan tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin, Hristiyan vatandaşlara tahsis edilmesi konusunda İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı’nın başvurusuna yanıt

verilmedi. Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmelerde,  gayri resmi olarak kilisenin müze olacağı veya camiye çevrileceği belirtildi.

- Ankara Kurtuluş Kilisesi’nin kilise talebi üzerine Çankaya Belediyesi’nin yer göstermesine rağmen Çankaya Kaymakamlığı olumsuz yaklaştı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşü üzerine kilise yapılmak istenen yerin cami yapılmasına karar verildi. Aynı bölgede en yakını 200 metre uzaktan olan küçük bir alanda 4 caminin olduğu yer yine cami yapılması için Diyanet’e devredildi.

- İnegöl’de bir alışveriş merkezi içindeki kilise (şapel) Hıristiyan olmayanların uyguladığı yoğun baskılar nedeni ile bir kez bile kullanılmadan kapatıldı.
 

Karşıyaka ve Bornova’da bile izin yok


-  İzmir Işık Kilisesi’nin broşür için stant talebi Karşıyaka Belediyesi tarafından önceki yıllarda izin verilmesine rağmen 2015’te reddedildi.

- Noel döneminde kilise üyelerine ve misafirlerine yönelik kutlama yapmak için Bornova Belediyesi’ne bildirilen yer talebi uygun yer olmadığı gerekçesi ile reddedildi.

- Çanakkale’de 18 Mart Üniversitesi bünyesinde bulunan Ermeni Kilisesi’nde

yapılmak istenen Noel kutlaması için 2 saatlik kullanım izni “güvenlik” gerekçesiyle reddedildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr