Bugün Rotterdam'a gideceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izni Hollanda tarafından iptal edildi. Çavuşoğlu, uçuş izninin iptal edildiğini Bahçeşehir'de yaptığı konuşma sırasında açıkladı.

İptale gerekçe olarak “kamu düzeni” ve “güvenlik” gösterildi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte tarafından, hükümet kanadından yayınlanan açıklamada “yaptırım tehditlerinin çözüm arayışını imkansızlaştırdığını” belirtildi. 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte: Erdoğan, Nazi benzetmesi çizgiyi aşmıştı

Hollanda Başbakanı Mark Rutte "Öfkeli olduklarını anlıyorum ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nazi benzetmesi çizgiyi aşmıştı" dedi. Rutte'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Çavuşoğlu'nun uçağının ülkeye iniş yapmasının kamu düzeni için tehdit oluşturduğu savunulmuştu.

İzin iptalinin ardından Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzarı Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,bugün CNN Türk'te katıldığı canlı yayın programında, Almanya'nın ardından Hollanda ile yaşanan toplantı krizine ilişkin "Bugün Rotterdam'a gidiyorum. Ziyaret nedeniyle tansiyon artacaksa artsın" demişti.

"HOLLANDA UÇAĞIMI KALDIRMAMAKLA TEHDİT EDİYOR" DEMİŞTİ

"Hollanda uçağımı kaldırmamakla tehdit ediyor. Bugün Roterdam'a gidiyorum. Hollanda bugün benim uçuş iznimi iptal ederse bizim çok büyük yaptırımlarımız olur" diyen Çavuşoğlu bugün Rotterdam'a gideceğini belirtmişti.

Çavuşoğlu'ndan açıklama: Karar skandaldır

Hollanda'nın uçuşunu iptal edilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Karar skandaldır, kabul edilemez. Referandumda bakanlıların yaptığı program çerçevesinde refereandumun ne olduğunu anlatıyoruz. Geçriğimiz zamanlarda da ülkelere giderek çalışmalar yaptık. Ne değişti de izin vermiyorsunuz, referandumda neden taraf tutuyorsunuz?

Türkiye yeni referandumla birlikte daha da güçlenecek, bunu biliyorlar. Dışişleri Bakanlığı ile görüştük. 'Sizi zor durumda bırakacaksa seçim sonrası gelebilirim' dedim 'Garanti veremem' dedi.

Güvnlik gerekçesi ile ioptal etmişler. Oradaki Türkler terörist mi? Dünden bu tarafa bizi sürekli tehdit ediyorlar.  Bu ancak diktatörlükle yönetilen bir ülkede olur. Hakettikleri karşılığı vereceğiz. Hollanda halkı ile dostluğumuz var. Adım atarken Hollanda halkını hedef almayacağız. Bunlara karşı bir adımımız olacaktır. Hollanda'nın bu faşist uygulamalarına karşı ciddi destek gördük. Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanlığı'na karşı yapılmış bir şeydir" dedi.

NE OLMUŞTU? 

Reuters Ajansı'na konuşan Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Ebu-Talep Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun referandum kampanyası yapmasına izin çıkmadığını açıklamıştı. Belediye Başkanı, Çavuşoğlu'nu Rotterdam'da saygıyla ağırlayacaklarını da belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu sabah yaptığı açıklamada  "Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse, eğer böyle bir şey yaparlarsa, ekonomik ve siyasi bizim Hollanda'ya karşı yaptırımımız çok ağır olur" ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamadan kısa süre sonra Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etti. 

Çavuşoğlu: Bugün Rotterdam'a gidiyorum

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr