Hollanda’daki Türkiye kökenlilerin gittiği 100 camiyi temsil eden iki kuruluş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Böyle giderse hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle, huzurla sokağa adım atamaz” sözlerine tepki gösterdi. Milli Görüş ile Süleymancılar olarak bilinen gruba bağlı Hollanda İslam Merkezi Vakfı (SICN), Erdoğan’ın açıklamalarının, Hollanda’daki Türk vatandaşlarına zarar verdiğini savundu.

‘CUMHURBAŞKANI’NA YAKIŞMIYOR’

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Milli Görüş Sözcüsü Yusuf Altuntaş, “Erdoğan’ın sözleri ve sergilediği tavır, bir cumhurbaşkanına yakışmıyor” dedi. Trouw gazetesine konuşan Altuntaş, Erdoğan’ın açıklamalarının ‘akıllıca olmadığını’ savundu. Hollanda’daki Türkiye kökenli seçmenlerin büyük bölümünün AKP’ye oy verdiğini anımsatan Altuntaş’a göre, benzer açıklamalar sürerse ülkede Erdoğan’a destek azalacak.

‘BİZ DE AVRUPALIYIZ’

Hollanda İslam Merkezi Vakfı Başkanı Fikri Demirtaş da, Erdoğan’ın Batı medyası tarafından ‘tehdit’ olarak değerlendirilen sözleriyle ilgili olarak, “Biz de Avrupalıyız, 50 yıldır burada yaşıyoruz. Erdoğan bize de mi şiddet uygulayacak?” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ

Gazeteye göre, bünyelerinde 50’şer cami bulunan her iki örgüt de, Erdoğan’ın açıklamalarının Hollanda’daki Türk toplumunun imajına zarar vereceği endişesini taşıyor. Milli Görüş ve SICN’in açıklaması, Hollanda’da AK Parti’yi destekleyenlerin kesimlerin tepkisine neden oldu. Sosyal medyadaki yorumlarda, her iki örgüt de “hainlikle” suçlandı. İmamları Türkiye tarafından gönderilen 143 caminin bağlı olduğu Hollanda Diyanet Vakfı’nın (HDV) sözcüsü ise “siyasi konular hakkında yorum yapmayacaklarını” söyledi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel saldırılarının yıldönümünde ve Londra saldırısından birkaç saat önce yaptığı açıklamada Avrupa’yı eleştirmişti. Erdoğan, “Siz böyle davranmaya devam ederseniz, yarın dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle, huzurla sokağa adım atamaz” demişti. Avrupa Birliği bu sözler hakkında açıklama talep etmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr