Hollanda'da yapılan parlamento seçimlerinde Türklere karşı ırkçılık yapan partiler milletvekillerinin çoğunu alsa da, seçimin kazananı katıldıkları ilk seçimde 3 milletvekili çıkaran Türklerin partisi DENK oldu. Partinin başında bizden biri vardı. Kandıralı bir ailenin çocuğu olan Tunahan Kuzu ve partinin diğer kurucusu Selçuk Ötürk, Hollanda meclisinde Türkleri temsil edecek.

TUNAHAN KUZU KİMDİR?

1981 yıllında Kandıralı bir ailenin çocuğu olan dünyaya gelen Tunahan Kuzu, küçük yaşta ailesi ile birlikte Hollanda'nın Maassluis kentine taşınmış ve orada büyüdü. 2001'den 2006'ya kadar Erasmus Üniversitesi’nde yönetim okudu. 2008'de Hollanda'nın İşçi Partisi’nden Rotterdam Belediyesi Meclisi’ne seçildi. 2012'e kadar bu görevi sürdüren Kuzu, 2012'de yine İşçi Partisi milletvekili olarak, Hollanda Parlamamentosu'na seçildi. 13 Kasım 2014'de, aynı partiden milletvekili olan Selçuk Öztürk ile birlikte, partisinin entegrasyon politikasına güven oyu vermediği için, İşçi Partisi'nden ihraç edildi. Bunun üzerine kendi partilerine kurmaya karar veren Kuzu ve Öztürk, 9 Şubat 2015'de DENK partisini kurdu.

KUZU'NUN NETANYAHU OLAYI

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Hollanda ziyaretinde Meclis’te milletvekilleri ile tokalaşırken, eli, Kuzu tarafından geri çevrildi. Bu olay kısa sürede uluslararası basını tarafından duyurulmuştu. Netanyahu, İsrail'e geri dönerken uçakta olayla ilişkin açıklama yaparak, “Kimin barış istediği, kimin istemediği, bugünkü örnekle belli olmuştur” dedi. Kuzu ise Facebook sayfasından açıklama yaparak, 2014 yazında Gazze’nin sokakları çocukların damarlarından akan kanlarla yıkanırken, burada kırmızı halı serildi. Bu durum el sıkışmayı değil, Filistin’in özgürlüğüne vurguyu hak ediyor” dedi.

 (Fotoğraf: Tunahan Kuzu-Facebook)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr