Brüksel saldırılarını her türlü istihbarata rağmen önleyemediği için eleştirilen Belçika hükümetinde, havaalanındaki canlı bombalardan birinin Türkiye tarafından iade edildiğinin ortaya çıkmasıyla deprem yaşandı. Önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İbrahim Bakraoui’yi Antep’te yakalayıp isteği üzerine Hollanda’ya sınırdışı ettiklerini, ama Belçika ve Hollanda’ya “yabancı terörist savaşçı” uyarısı yapmalarına karşın serbest bırakıldığını duyurdu.

Bir Türk hükümet yetkilisi de Reuters’e tekrar Türkiye’ye gelen Bakraoui’nin ağustosta ikinci kez sınırdışı edildiğini söyledi. Bunun üzerine Belçika’da içişleri ve adalet bakanları istifalarını verirken, Hollanda’da da başbakanın istifasını istendi.

‘Ankara terör uyarısı yapmadı’

Bakraoui Kalaşnikof’la polis yaralamaktan 5 yıla mahkûm olmuş, 2014’te şartlı tahliye edilmiş, 2015’te şartlı tahliye koşullarını ihlali sonrası Gaziantep’te gözaltına alınmıştı. Ancak Belçika’da terör bağlantısı saptanmadığından sadece şartlı tahliye ihlalinden soruşturma açıldı. Temmuz 2015’te Hollanda’ya iadesinden sonra tekrar ortadan kayboldu. Ağustosta yeniden tutuklanmasına hükmedildiğinde çok geç kalındı, zira 22 Mart’taki Brüksel saldırısına dek ortaya çıkmadı.

Erdoğan’ın açıklaması üzerine ilkin Belçika Adalet Bakanı Koen Geens “O dönem terör bağlantısı bilinmiyordu. Hollanda da geç bilgilendirdi” savunması yaptı. Ama İçişleri Bakanı Jan Jambon “Hem adalet bakanlığı hem de Türkiye’deki irtibat yetkilisi düzeyinde hata yapıldı” itirafında bulundu. Ardından Jambon ve Geens’in “Bombacıyı Türkiye’deyken yakalama fırsatını kaçırdıklarını, bunun siyasi sorumluluğunu üstlendiklerini” söyleyerek sundukları istifaları, Belçika Başbakanı Charles Michel kabul etmedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de zorda kaldı. Muhalefet partileri, Erdoğan’ın “sıkıntılı” açıklamasıyla ilgili hükümetten bilgilendirme istedi. Ana muhalefette bulunan Türkiye ve İslam karşıtı lider Geert Wilders, Twitter’da Erdoğan’ın açıklamasını paylaşıp “Bu doğruysa o zaman Rutte istifa etmeli” dedi. Devlet kanalının Türkiye muhabiri Luke Waagmeester de Erdoğan’ın “Biz geri verdik ama siz bir şey yapmadınız. Beceriksiz olan sizsiniz” mesajı verdiği yorumunu yaptı.

Ama ardından Adalet Bakanı Ard van der Steur, Erdoğan’ı yalanladı. Türk Dışişleri’nin gönderdiği Bakraoui’yi 14 Temmuz 2015’te hangi uçakla göndereceğine dair bilgilendirme mektubunu parlamentoya ve basına sunan Hollandalı bakan, belgede “çok acil” ibaresi bulunmasına rağmen, Bakraoui’nin uçağa bindirilme nedeninden ve “yabancı terörist savaşçılardan” hiç söz edilmediğine dikkat çekti. Van der Steur “Bakraoui’nin geçerli pasaportu vardı. Ne Hollanda’da arananlar listesinde ne de uluslararası listede yer alıyordu. Belçikalı, Alman ve Türk meslektaşlarımızla birlikte kontrol ettik, sistemlerimizde yer almıyordu” savunması yaptı.

‘Keşke olmasaydı’

Erdoğan ise dün Belçika Kralını telefonla arayıp taziyelerini ilettiğini, bir de mektup göndereceğini söyleyip “Üzüldüm, keşke olmasaydı” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr